Internet tegen 100Gbit

In de VS meldt Internet2 – het ‘new generation’ hogesnelheidsnetwetwerk voor onderzoeks- en educatieve doeleinden – dat het nu een capaciteit van 100Gbit/s biedt.

In de VS meldt Internet2 – het ‘new generation’ hogesnelheidsnetwetwerk voor onderzoeks- en educatieve doeleinden – dat het nu een capaciteit van 100Gbit/s biedt.

De dienst wordt geleverd door Level 3 Communications en maakt gebruik van materiaal van Ciena en Infinera. De upgrade kwam er met het oog op de verwachte datadebietnoden wanneer onder meer de Large Hadron Collider (LHC) deeltjesversneller van het CERN (bij Genève) in 2008 operationeel wordt.

In Europa vormt Géant2 de tegenhanger van Internet2. Dai Davies, general manager van het beheerconsortium Dante, stelt dat het Europese onderzoeks- en educatief netwerk al enkele jaren dergelijke diensten biedt. De zogeheten ‘dark fibre’ segmenten kunnen gelijktijdig meerdere 10Gbit ‘pipes’ aan, zodat een aangesloten instelling naast zijn gedeelde 10Gbit aansluiting ook 10Gbit ‘point to point’ connecties naar een specifieke machine kan opzetten. Over één à twee jaar rekent Dante erop ook 40Gbit ‘pipes’ te kunnen aanbieden over dezelfde glasvezel (door gebruik te maken van andere golflengten). Géant2, dat ook betrokken is in een project voor distributed computing, heeft inmiddels al testen gedaan met datasets van een omvang zoals door de LHC zal worden geproduceerd.

Géant2 maakt momenteel gebruik van Alcatelmateriaal en wordt meegefinancierd door Europa in het kader van het zesde R&D Framework-programma. In België is Géant2 gekoppeld aan Belnet, het nationale netwerk dat onderwijs-, onderzoeks- en overheidsinstellingen verbindt. [Onlangs] werden nog voor 26 miljoen euro contracten voor de vernieuwing en exploitatie van Belnet toegekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content