Internet voor Iedereen (nog) niet voor herhaling vatbaar

Nu de interimregering al een tijdje aan de slag is – met Inge Vervotte (CD&V) als minister van Informatisering – polste Data News naar de toekomst van het initiatief van de vorige regering rond betaalbare ict-toegang, ‘Internet voor Iedereen’ genaamd. Die toekomst blijkt vooralsnog onbestaande…

Nu de interimregering al een tijdje aan de slag is – met Inge Vervotte (CD&V) als minister van Informatisering – polste Data News naar de toekomst van het initiatief van de vorige regering rond betaalbare ict-toegang, ‘Internet voor Iedereen’ genaamd. Die toekomst blijkt vooralsnog onbestaande…

Ongeveer een jaar geleden zette de ‘Internet voor Iedereen’-actie (IvI) de laatste rechte lijn in naar de eindmeet in april. Een klein jaar eerder was het startschot gegeven van dit initiatief van de federale regering dat als doel had “de digitale kloof te dichten”, lees: meer mensen, bij voorkeur uit kansengroepen, met pc’s en internet aan de slag krijgen. Daarvoor waren 16 pc- en internetpakketten samengesteld door 5 consortia van bedrijven. Een desktop kostte 850 euro, een laptop 990 euro. De pc’s werden geleverd met een één jaar gratis internetverbinding en een opleiding van 4 uur.

Sinds kort heeft ons land een nieuwe (hoewel interim-)regering, met ook een nieuwe minister van Informatisering, in casu Inge Vervotte (CD&V). Maar die interimstatus maakt de manoeuvreerruimte wel erg krap, ook voor een eventuele herhaling van het project. “In de huidige toestand is er geen sprake van dat er een nieuwe IvI-actie komt. Financieel is daar ook geen kans toe”, aldus woordvoerder Hans Seeuws van het kabinet Vervotte. Het blijft voor Vervotte wachten op de definitieve regering voor ze een visie op langere termijn kan uittekenen.

Maar is het wel zinvol om aan een tweede IvI-project te beginnen? Toenmalig minister van Informatisering Peter Vanvelthoven heeft altijd volgehouden dat Internet voor Iedereen een succes was, wegens veel verkochte pakketten. Toch kreeg de actie bijna constant kritiek. “Wij hebben IvI altijd een absurde zaak gevonden”, zegt Dirk De Jonghe van pc-verkopersvereniging BCD. “Vooral het feit dat de actie nauwelijks opleiding inhield, was totaal achterhaald. De pc’s hoefden niet goedkoper, want de prijzen waren al ongelooflijk laag. De kansengroepen waarop de actie mikte, moesten gewoon meer opgeleid en gemotiveerd worden. Daaruit moest een beloning volgen, zoals in Nederland.”

Bij armoedeverenigingen was dan weer te horen dat IvI niet ver genoeg ging. Zelfs met een bijkomende subsidie voor leefloners kostte het goedkoopste pakket nog 675 euro: “Voor wie van een uitkering leeft is dat een zo goed als onoverbrugbaar bedrag”, klinkt het bij armoede.be. Ook bij pc-verkopers heerste de indruk dat het aanbod vooral gegoede mensen aantrok.

Dirk De Jonghe zegt dat de BCD bij de komende regering zeker poolshoogte zal nemen. “We willen zeker helpen, zowel voor de sociale factor van de actie als voor het economische voordeel voor de sector. Daarom zullen we op tijd onze hulp aanbieden… Vóór het kalf verdronken is…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content