Internetadressen duurder door IPv4-schaarste

In Australië kost een IPv4-internetadres ondertussen 8 euro. Door de trage adoptie van IPv6 worden de weinige resterende IPv4-adressen almaar duurder.

In Australië kost een IPv4-internetadres ondertussen 8 euro. Door de trage adoptie van IPv6 worden de weinige resterende IPv4-adressen almaar duurder.

Narelle Clark van de Australische afdeling van de Internet Society (ISOC-AU) zegt dat IPv4-adressen nog veel duurder kunnen worden dan de 8 euro die ze ondertussen al kosten. Ook in Australië gaat de invoering van IPv6 te traag. Australië was al in april 2011 door zijn voorraad IPv4-adressen heen. In Europa was de voorraad IPv4-adressen in september van vorig jaar uitgeput . Internetaanbieders hebben wel nog vrije IPv4-adressen die ze kunnen uitdelen. Die worden door de groeiende schaarste steeds duurder. Bijkomend probleem is dat een groeiende aantal bestaande IPv4-adressen gekaapt is door spammers en hackers en op de zwarte lijst staan, waardoor ze in de praktijk onbruikbaar zijn.

De adoptie van IPv6 moet sneller. In België keurde de ministerraad in juni van vorig jaar een strategisch plan goed voor de invoering van versie zes van het internetprotocol in België. De ministerraad verwacht dat de invoering in heel België zo’n vijf à tien jaar in beslag zal nemen. Het strategisch plan is vrij beschikbaar op het internet (pdf).

De coördinatie voor de eigenlijke invoering van IPv6 bij de federale overheidsdiensten gebeurt door Fedict. Die moet al “binnen de twee jaar” afgerond worden. De voorbereidende fase die liep van juni 2012 tot december 2012 is inmiddels afgerond. Fedict zit nu in de implementatiefase, die loopt tot december 2014. Sinds begin oktober is bijvoorbeeld de website van het Rekenhof ook bereikbaar via IPv6.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content