Internetgevaren steeds vaker onzichtbaar

Werknemers denken dat ze steeds minder te maken hebben met spam en spyware. Dat is een illusie. De gevaren worden steeds minder zichtbaar. Volgens TrendMicro zijn er juist meer dreigingen via het web.

Werknemers denken dat ze steeds minder te maken hebben met spam en spyware. Dat is een illusie. De gevaren worden steeds minder zichtbaar. Volgens TrendMicro zijn er juist meer dreigingen via het web.

Eindgebruikers nemen internetgevaren steeds minder serieus. Dat komt door de toenemende onzichtbaarheid van de steeds geavanceerder wordende gevaren. Dat concludeert Trend Micro, leverancier van antivirussoftware na onderzoek. Ook het bewustzijn van eindgebruikers over verschillende soorten malware verschilt per land. Virussen, spam en spyware zijn wel alom bekend.

Werknemers in de Verenigde Staten gaven in het onderzoek aan dat zij het gevoel hadden dat ze tussen 2005 en 2007 minder spam hebben ontvangen dan de jaren ervoor. Opvallend, omdat het merendeel van de eindgebruikers in andere landen juist aangaf meer spam te ontvangen. Ook constateerde TrendLabs, de onderzoeksdivisie van TrendMicro, juist enkele hoge pieken in het aantal spamberichten.

Volgens TrendMicro is er een logische verklaring voor de schommelingen in de hoeveelheid spam. Imagespam is momenteel bijvoorbeeld erg populair, waardoor er veel spammails tussen de filters doorglipten.

Het aantal respondenten dat tussen 2005 en 2007 met spyware te maken had, daalde. In Groot-Brittannië daalde het aantal meldingen zelfs van 42 naar 26 procent. De daling van spyware lijkt een illusie. “De daling in spyware-meldingen is het gevolg van steeds geavanceerdere technieken. De complexere en geavanceerde malware zorgt ervoor dat eindgebruikers stiekem geïnstalleerde spyware minder snel herkennen,” zegt David Sancho, antimalwarespecialist bij TrendLabs.

Bijna 50 procent van de eindgebruikers die te maken heeft gehad met spyware geeft aan dat de it-afdeling de problemen had kunnen voorkomen.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content