Invoering tweede generatie biometrische paspoorten sleept aan

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De eerste biometrische paspoorten van de tweede generatie, die ook vingerafdrukken bevatten, hadden deze zomer al uitgereikt moeten zijn. Maar dat is nog altijd niet gebeurd.

De eerste biometrische paspoorten van de tweede generatie, die ook vingerafdrukken bevatten, hadden deze zomer al uitgereikt moeten zijn. Maar dat is nog altijd niet gebeurd.

De biometrische paspoorten van de eerste generatie zijn in België al in omloop sinds 2004. Op de chip ervan staan de gegevens van de datapagina van het paspoort, naast een gedigitaliseerde foto van het gezicht en van de handtekening. Bij de biometrische paspoorten van de tweede generatie zouden daar ook twee vingerafdrukken van de wijsvinger moeten bijkomen. De invoering van de biometrische paspoorten is opgelegd door Europa, samen met de verplichting een extra beveiligingsmechanisme te voorzien zodat de vingerafdrukken niet door om het even wie kunnen gelezen worden.

Vorig jaar meldde toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme dat vanaf de zomer volgend jaar een aantal (piloot)gemeenten de eerste biometrische paspoorten zouden uitreiken. Nadien zouden de ambassades, consulaten en andere gemeenten volgen. Daarvoor was een aanbesteding gelanceerd.

Vandaag heeft echter nog altijd geen enkele gemeente de nodige apparatuur in huis. “Omwille van de complexiteit van de opdracht werd deze opdracht in twee delen uitgevoerd”, weet Bart Ouvry, woordvoerder bij Buitenlandse Zaken. “Een aanbesteding voor het installeren van apparatuur voor de afname van biometrie in de consulaire posten enerzijds en een aanbesteding voor het plaatsen van apparatuur in de Belgische gemeenten en provinciebesturen.”

Complex De eerste overheidsopdracht, de uitrusting van de consulaire posten, is gegund aan Zetes, goed voor ruim 1,4 miljoen euro. De opdracht voor de uitrusting van de gemeenten en provinciebesturen in België blijkt nog niet gegund te zijn. Die zit nog maar in de fase van de selectie van de kandidaturen. Over de waarde van die opdracht kan Buitenlandse Zaken niks kwijt.

Dat de kwestie aansleept, heeft volgens Ouvry te maken met “de schaal en complexiteit van de opdracht”. “We moeten zeker zijn dat we geen risico’s nemen op fouten of vertragingen. Dat vergt grondig overleg met andere overheidsdiensten en instanties als gemeenten en provincies. Op aandringen van de privéfotografen hebben we bijvoorbeeld ook rekening gehouden met hun traditionele rol.”

Ook over hoe de nieuwe planning voor de biometrische paspoorten van de tweede generatie er dan uitziet, is het nog koffiedik kijken. “Van zodra de selectie van de kandidaturen gebeurd is, zullen we een min of meer concrete timing kunnen vooropstellen”, aldus nog Ouvry. “De eerste pilootgemeenten zullen uitgerust worden ongeveer vijf maanden na de gunning. De firma heeft namelijk tijd nodig om na de gunning de nodige ontwikkelingen te doen.” Maar: “De datum van gunning staat momenteel nog niet vast…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content