iOS 9 jaagt gebruikers op datakosten

29/09/15 om 09:57 - Bijgewerkt om 09:57

iOS9, de nieuwste versie van Apples besturingssoftware voor de iPhone, blijkt menige gebruiker op onverwacht hoge 3G- of 4G-kosten te jagen. Tijdens het gebruik van bijvoorbeeld streaming content, zoals Netflix of Spotify, kan de software ongemerkt van wifi op cellulaire data overstappen.

iOS 9 jaagt gebruikers op datakosten

iOS 9 © Reuters

Het onverwacht overschakelen van goedkoop wifi naar het doorgaans veel duurdere cellulaire data-aanbod wordt getriggerd doordat iOS signaleert dat die tweede optie op dat moment meer bandbreedte biedt. De kostbare eigenzinnigheid van iOS 9 is dan ook geen fout maar een feature. Het heet 'Wifi Assist' en het staat default op 'aan'.

Maar voor gebruikers die worden geconfronteerd met plotseling 'lege' databundels of torenhoge afschrijvingen voor buiten-bundel verbruik, is dat geen reden om er milder over te oordelen. Ze betonen zich op diverse forums zogezegd 'pissed about wifi assist'.

Wifi-assist kan uit worden gezet via het instellingen-menu van iOS. (kies: ga naar Instellingen > klik op 'Mobiel netwerk' > scroll helemaal naar onderen, waar 'Wi-Fi-assistentie' staat > zet zet het virtuele schakelaartje op 'uit'.)

Bron: Automatiseringgids

Lees meer over:

Onze partners