“iPhone 5 niet meer dan een 4S op steroïden”

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

“De iPhone 5 is niet meer dan een 4S op steroïden”, zegt de bekende Apple evangelist en social media expert Cain Ransbottyn in een reactie op de voorstelling van de nieuwe smartphone. “Het toestel kan de hooggespannen verwachtingen niet inlossen.”

“De iPhone 5 is niet meer dan een 4S op steroïden”, zegt de bekende Apple evangelist en social media expert Cain Ransbottyn in een reactie op de voorstelling van de nieuwe smartphone. “Het toestel kan de hooggespannen verwachtingen niet inlossen.” Cain Ransbottyn, die zijn dagen vult als directeur digitale media bij uitgever Think Media, is als Apple-fan van het eerste uur teleurgesteld in de iPhone 5. “Hij lost zeker niet alle verwachtingen in”, klinkt het. “Op hardware vlak bijvoorbeeld, zijn er al betere toestellen op de markt, denk maar aan de topmodellen van Samsung of Nokia. Daar kan Apple het verschil niet meer maken. Het is trouwens vreemd dat er geen NFC-chip (near field communication) in het toestel steekt, om mobiele betalingen mogelijk te maken bijvoorbeeld. Dat zou toch nice to have geweest zijn, en andere fabrikanten bieden het wel al aan.”

Ook bij het design van het nieuwe toestel plaatst Ransbottyn enkele kanttekeningen. “Nu we op de limieten botsen van wat er technisch mogelijk is met dergelijke toestellen, en het steeds moeilijker wordt om nog met echte innovaties te kunnen uitpakken, komt het er op aan om knappe en handige toestellen in de markt te zetten, dingen die er uit springen. Het design kan bepalen of je toestel een succes wordt of niet. En hoewel ik een iPhone nog steeds mooier vind dan een Galaxy SIII, had ik toch een sexyer product verwacht.”

“Hoe je het ook draait of keert: toestellen van Apple blijven prestigeobjecten, en bij de vorige iPhone-lanceringen veranderde er altijd wel iets waarmee je het onderscheid kon maken, al was het maar de witte kleur. Vandaag is dat anders: deze smartphone is gewoon wat groter en wat dunner. Niemand die nog gaat zien dat je met een nieuwe iPhone op stap bent. De iPhone 5 is gewoon een 4S op steroïden, ook wat specificaties betreft.”

iOS 6

Als beta-tester voor Apple heeft de flamboyante Ransbottyn al drie maanden kunnen werken met iOS 6. “Ook daar ben ik niet echt wild van”, klinkt het. “Nu de deal met Google is afgesprongen verlopen zoekopdrachten bijvoorbeeld standaard via Yahoo. In de VS maakt dat misschien geen verschil, maar in Europe staat Yahoo voor huilen met de pet op, ik word er gek van.”

“In de nieuwe navigatiesoftware ben ik zelfs zwaar teleurgesteld. Die kan je in de verste verten niet vergelijken met Google Maps. Er werden in San Francisco wel enkele leuke dingen aangekondigd, zoals een ‘filemeter’ die de gegevens van alle iPhonegebruikers op een bepaalde plaats verzamelt om te kunnen bepalen waar het juist filerijden is, maar het is nog afwachten wat daar van komt. In elk geval is het schrappen van Google Maps voor mij een achteruitgang.”

Lucht

Cain geeft de nieuwe iPhone een zeven op tien. “Terwijl ik eigenlijk een negen had willen geven. I’m not blown away. En toch gaat de iPhone 5 verkopen als zoete broodjes. Apple weet hoe het een product in de markt moet zetten, nietwaar? Zelfs al verkopen Tim Cook en co. gebakken lucht, dan nog zullen de mensen in de rij staan.”

“Al moet ik daar meteen aan toevoegen dat ik de keynotes van Tim Cook zo stilaan vind tegenvallen. Zijn eerste optreden na de dood van Steve Jobs was nog oké, maar de presentaties van nu missen punch en zijn op het saaie af. Het mag duidelijk zijn: Cook is geen Jobs.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content