iPhone-app bewaakt longfunctie even goed als dure medische apparatuur
Wie aan astma of een andere longaandoening lijdt, kan binnenkort mogelijk de longfunctie testen met een app die de ingebouwde microfoon van de iPhone gebruikt, een oplossing die vele malen goedkoper en gebruiksvriendelijker is dan de gebruikelijke spirometers.
Wie aan astma of een andere longaandoening lijdt, kan binnenkort mogelijk de longfunctie testen met een app die de ingebouwde microfoon van de iPhone gebruikt, een oplossing die vele malen goedkoper en gebruiksvriendelijker is dan de gebruikelijke spirometers.
Er is nood aan goedkopere testmethodes voor mensen die aan chronische longziekten lijden, zoals astma of chronische bronchitis. Er bestaan al systemen om thuis de longfunctie te testen, maar die zijn duur en patiënten moeten de apparatuur bij zich hebben om de test te doen.
Er zijn ook al apps beschikbaar om de longfunctie te testen met een smartphone, maar die zijn onbetrouwbaar. Zo berekent een van de apps hoe luid het uitblazen van de adem klinkt, maar het resultaat wordt beïnvloed door de afstand waarop de mond zich tot de microfoon van de smartphone bevindt. Deze oplossingen worden afgeraden voor medisch gebruik.
Amerikaanse onderzoekers hebben nu een oplossing ontwikkeld die gebruik maakt van de microfoon van een iPhone die wel betrouwbaar is. Normaal dient een longpatiënt in en uit te ademen in een spirometer tot hij niet meer kan blazen. Door te meten hoeveel en hoe lang hij kan uitademen weet hij of zijn luchtwegen zijn versmald of gevuld met slijm.
De onderzoekers slaagden erin om luchtpijp en spraakkanaal van een mens te modelleren als een systeem van buizen. Ze bouwden op basis hiervan de SpiroSmart app. Een patiënt dient zijn smartphone op armlengte te houden en nadat hij heeft ingeademd krachtig uitademen in de richting van het smartphonescherm totdat de volledige longinhoud is uitgeblazen.
De ingebouwde microfoon van de iPhone registreert hoe de adem resoneert in de luchtpijp en het spraakkanaal. De software kan de geluidsgolven analyseren en op basis van de resonanties in het signaal vertellen hoe groot het debiet is van de luchtstroom. SpiroSmart levert grafieken vergelijkbaar met die van een draagbare of klinische spirometer.
Het SpiroSmart systeem werd getest op 52 voornamelijk gezonde personen. De foutmarge lag niet hoger dan 5,1 percent van een commerciële draagbare spirometer voor thuisgebruik die enkele duizenden dollars kost. Het SpiroSmart systeem zou dus een betaalbaar alternatief kunnen bieden voor dure spirometers. Het onderzoek wijst wel op enkele beperkingen. Zo moet de test uitgevoerd worden in een stille omgeving. Ook zijn de huidige smartphones technisch te beperkt om de berekeningen in real time uit te voeren en dienen de analyses te gebeuren offline of in de cloud.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier