It’s the internet Jim, but not as we know it

Alle ogen van de internetgemeenschap zijn deze week op Parijs gericht. Icann, de non-profitorganisatie die verantwoordelijk is voor het toewijzen van nieuwe top level domeinnamen (TLD’s) en de uitgifte van ip-nummers, houdt immers haar 32ste internationale bijeenkomst in de lichtstad.

Alle ogen van de internetgemeenschap zijn deze week op Parijs gericht. Icann, de non-profitorganisatie die verantwoordelijk is voor het toewijzen van nieuwe top level domeinnamen (TLD’s) en de uitgifte van ip-nummers, houdt immers haar 32ste internationale bijeenkomst in de lichtstad.

Dat het om een belangrijke meeting gaat, mag blijken uit het aantal deelnemers. Met meer dan 1500 zijn ze, en ze komen uit alle uithoeken van de wereld. Le Méridien Montparnasse, een gigantisch maar zielloos hotel/convention centre waar een vers getapt pintje acht euro kost, barst zowat uit zijn voegen. De Franse hoofdstad mag dan een aantrekkelijke locatie zijn voor het internautencircus, er staat ook heel wat op het spel.

Zo is het de bedoeling dat er later op de week gestemd wordt over het voorstel van Icann om het gros van de beperkingen op het toekennen van gTLD’s (generic top level domains) naar de prullenbak te verwijzen. Concreet zou dat willen zeggen dat internetdomeinnamen eindigend op .tibau, .datanews, of .leuven vanaf volgend jaar in principe perfect mogelijk worden.

Maar in de praktijk zal het zo’n vaart niet lopen, want zelfs als het voorstel het zou halen, moet men bij het aanvragen van een nieuwe domeinnaam kunnen aantonen over voldoende technische competenties en een solide financiële basis te beschikken. Daarnaast moeten de rechten van merknamen gerespecteerd worden, en mag een voorstel niet teveel gelijkenis vertonen met een bestaande domeinnaam.

Op dit ogenblik bestaan er maar 21 goedgekeurde gTLD’s (denk aan .net, .travel en .com). Tel daar de 249 officiële landencodes bij, en je komt ‘slechts’ aan 270 top level domeinnamen. In het verleden moest er over iedere kandidaat apart worden gestemd. Een uiteindelijke beslissing kon jaren op zich laten wachten. Steden als Berlijn, New York en Parijs kunnen er over meepraten. Zij lobbyen al geruime tijd voor een eigen extensie.

Gaat de dorpsmentaliteit zich meester maken van het internet? Tegenstanders van het voorstel menen van wel. Als elk kapitaalkrachtig individu een eigen TLD op zijn conto kan schrijven, gaat niemand door de bomen het bos nog zien. En was de introductie van recente nieuwe gTLD’s zoals .museum en .travel niet faliekant mislukt? Waarom zouden er überhaupt nog nieuwe gTLD’s nodig zijn als één op de twee toch kiest voor .com? Komt het openstellen van de top level domeinnamen er niet louter en alleen uit winstbejag?

Het financiële aspect is alvast van groot belang in dit verhaal. Optimisten lijken uit te gaan van een prijskaartje tot een kwart miljoen euro per gTLD, maar Icann werkt aan een systeem met veilingen en vergelijkende evaluaties om verschillende groepen tegen elkaar op te laten bieden. Daarmee is het niet ondenkbaar dat de prijzen in de miljoenen gaan lopen. En wat vindt een registry zoals Eurid (.eu) van het voorstel? Als elk bedrijf, elke stad of zelfs elke kapitaalkrachtige familie voor een eigen TLD zou gaan, vormt dat dan geen bedrijging voor .eu? Juist nu het lekker begint te lopen en we .eu steeds vaker in het straatbeeld zien opduiken? We vragen het later op de dag aan Eurid topman Marc Van Wesemael.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content