Ivoorkust komt met tablet voor onderwijs

© Le Point

Volgende maand komt de Qelasy op de markt, een tablet bedoeld voor schoolkinderen. De tablet is ontworpen in Ivoorkust.

De Qelasy vervangt alle tekstboeken, rekenmachines en individuele schrijfborden die nog vaak op Ivoriaanse scholen worden gebruikt. Ook biedt hij een elektronische omgeving waarin leraren kunnen communiceren. “We willen de digitale kloof dichten tussen het Zuiden en het Noorden en het Ivoriaanse onderwijs in de 21e eeuw brengen”, zegt Thierry N’Doufou, een van de tien IT-specialisten die de tablet ontwierpen.

Qelasy betekent ‘klaslokaal’ in verschillende Afrikaanse talen, inclusief Akan, Malinke, Lingala en Bamileke. Het Qelasy-team heeft alle door de overheid goedgekeurde Ivoriaanse tekstboeken gedigitaliseerd en verrijkt met beelden en videomateriaal.

Surfen of gamen

De tablet gebruikt het besturingssysteem Android en is bestand tegen water, stof, droogte en hitte. “Alles wat een Afrikaanse leerling op weg naar school kan tegenkomen”, zegt N’Doufou. “We wisten dat we een eigen product moesten maken, speciaal gericht op de behoeften van consumenten hier.”

Ouders en leraren kunnen bepalen waar kinderen de tablet voor mogen gebruiken. Zij kunnen bepalen of ze ermee op internet mogen surfen of gamen, en daarbij bijvoorbeeld een tijdlimiet instellen. Verder is er een webshop geopend waar ouders en onderwijzers kunnen kiezen uit meer dan duizend betaalde apps en overige onderwijsmaterialen.

Hoewel de Qelasy zich op het onderwijs richt, plant marketingdirecteur Fabrice Dan plannen de tablet ook voor andere markten geschikt te maken. “We geloven dat technologie tot een positieve verandering kan leiden. En we geloven in onderwijs. Maar uiteindelijk willen we ons ook gaan richten op andere sectoren, zoals de landbouw en microkrediet.”

Duur product

De exacte prijs van de Qelasy is nog niet vastgesteld, maar de tablet zal naar verwachting tussen 200 en 230 euro gaan kosten. Dat is een flinke prijs in een land waar, volgens cijfers van de overheid, slechts 2 van de 23 miljoen inwoners tot de middenklasse wordt gerekend die tussen 2 en 20 dollar per dag verdient.

N’Doufou rekent erop dat de overheid een aantal tablets afneemt voor gebruik in scholen, maar los daarvan zal het toch vooral een product zijn voor mensen met de hoogste inkomens. Voorlopig is de Qelasy alleen verkrijgbaar in Ivoorkust, maar het bedrijf wil zich in de toekomst ook gaan richten op andere Franstalige Afrikaanse landen.

Of het product een succes zal worden, hangt mede af van factoren als elektriciteitsvoorziening. In Ivoorkust heeft slechts 59 procent van de bevolking elektriciteit. Een tablet met een accu die ongeveer 8 uur werkt, is dus niet voor iedereen geschikt. N’Doufou wijst er echter op dat 80 procent van de Ivorianen een mobiele telefoon heeft, ondanks de gebrekkige elektriciteitsvoorziening. “Mensen vinden daar in de dorpen wel oplossingen voor. Zo zal dat ook met tablets gaan.”

Hoewel de tablet grotendeels is ontworpen in Ivoorkust, is hij geassembleerd in het Chinese Shenzen. Daar liet Siregex, het bedrijf achter de Qelasy, tienduizend exemplaren maken. (IPS/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content