Japan weer nummer één in supercomputers

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De nieuwste Top500 van supercomputers plaatst Japan weer op nummer 1, voor China en de VS. Voor het eerst sinds 2004, toen de NEC Earth Simulator van zijn troon werd gestoten, heeft Japan opnieuw de krachtigste supercomputer ter wereld. Dat bleek uit de Top500 van supercomputers die op de vooravond van het Duitse supercomputingevenement ISC in Hamburg werd vrijgegeven. De top 10 blijft aantonen hoe internationaal supercomputing vandaag wel is, met naast vijf Amerikaanse supercomputers nog twee Chinese (plaats 2 en 4), nog een Japans (5) en een Frans (9) systeem. Opmerkelijk is dat nu alle systemen van de top 10 systemen zijn met een petaflop-rekencapaciteit (of 1015 vlottende kommabewerkingen per seconde).

De nieuwste Top500 van supercomputers plaatst Japan weer op nummer 1, voor China en de VS.

Voor het eerst sinds 2004, toen de NEC Earth Simulator van zijn troon werd gestoten, heeft Japan opnieuw de krachtigste supercomputer ter wereld. Dat bleek uit de Top500 van supercomputers die op de vooravond van het Duitse supercomputingevenement ISC in Hamburg werd vrijgegeven. De top 10 blijft aantonen hoe internationaal supercomputing vandaag wel is, met naast vijf Amerikaanse supercomputers nog twee Chinese (plaats 2 en 4), nog een Japans (5) en een Frans (9) systeem. Opmerkelijk is dat nu alle systemen van de top 10 systemen zijn met een petaflop-rekencapaciteit (of 10 tot de 15de vlottende kommabewerkingen per seconde).

De winnaar – de K computer in het Riken Advanced Institute for Computational Science – klokt sensationeel af op meer dan 8 petaflops, of meer dan driemaal sneller dan de voorgaande nummer 1 (nu nummer 2), het Tianhe-1A systeem in het National Supercomputing Center in Tanjin, China (goed voor 2,6 petaflops).

Het Japanse systeem werd geleverd door Fujitsu en maakt gebruik van 68.544 Sparc64 VIIIfx ‘8 core’-processoren, goed voor meer dan 548.000 verwerkingskernen (haast dubbel zoveel als eender welk ander systeem in de Top500). Deze K computer is voorts krachtiger dan de vijf volgende systemen samen, en dat zonder gebruik te maken van grafische processoren of acceleratoren. Bovendien zou het verhoudingsgewijs een van de meest stroomefficiënte systemen in de lijst zijn, al is ie wel goed voor het hoogste stroomverbruik (à 9,89 MWatt).

De VS tekent nog voor meer dan de helft van de Top500 supercomputers met 256 (op 500) systemen, met Europa op de tweede plaats, goed voor 125 systemen. Azië is nog hekkensluiter, maar stijgt stevig naar 103 systemen (tegen 84 voordien). Het ‘zwakste’ systeem in de Top500 haalt vandaag 40,1 Tfflops (tegen 31,1 Tflops in de voorgaande lijst).

Ook België is vertegenwoordigd in de Top500 met twee systemen, respectievelijk op rang 444 en rang 445. Het zijn systemen geleverd door IBM, op basis van meer dan 8.300 Intel Xeon E55xx processoren onder Linux. De lijst geeft geen andere indicatie van gebruiker of toepassingsgebied, dan wel dat deze beide systemen operationeel zijn in de ‘financiële wereld’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content