Kan België ook terugslaan bij cyberaanval?

Het ministerie van Defensie hult zich in stilzwijgen rond de …

Het ministerie van Defensie hult zich in stilzwijgen rond de mogelijkheid waarover de inlichtingendienst van het leger voortaan beschikt om bij een cyberaanval niet enkel de dreiging te neutraliseren, maar meteen ook terug te slaan.

Le Soir schreef dat, maar bij alle gecontacteerde woordvoerders klinkt steevast “geen commentaar”, aangezien de zaak “de ADIV aanbelangt” (Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid). Volgens Le Soir kent de wet van 4 februari 2010 de inlichtingendienst – de militaire evenknie van de Staatsveiligheid – een “offensief recht” toe om terug te slaan tegen cyberaanvallen uit het buitenland.

De bewuste wet “betreffende de methoden voor het verzamelen van gegevens door de inlichtingen- en veiligheidsdiensten” bepaalt met name dat de ADIV het recht heeft “in het kader van de cyberaanvallen op militaire informatica- en verbindingssystemen of systemen die de minister van Landsverdediging beheerst, de aanval (te) neutraliseren en er de daders van (te) identificeren, onverminderd het recht onmiddellijk met een eigen cyberaanval te reageren overeenkomstig de bepalingen van het recht van de gewapende conflicten”.

Volgens Le Soir, die een “zeer hooggeplaatste bron” citeert, beschikt de ADIV bovendien “zelf” over de capaciteit om terug te slaan, net zoals over de mogelijkheid om militaire communicatie in het buitenland te onderscheppen en zo de Belgische militaire belangen te beschermen.

Tal van landen breiden momenteel hun cyberoorlog- en aanvalscapaciteiten uit. Onder meer de VS, Israël en Japan deden daarover al aankondigingen.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content