Koninklijke Bibliotheek heeft digitaal krantenarchief 1831-1950 klaar

In de Koninklijke Albertina Bibliotheek in Brussel kan je voortaan ruim 3,2 miljoen krantenpagina’s digitaal inkijken.

In de Koninklijke Albertina Bibliotheek in Brussel kan je voortaan ruim 3,2 miljoen krantenpagina’s digitaal inkijken. De krantenpagina’s zijn geselecteerd uit een zeventigtal Belgische kranten uit de periode 1831-1950. Het project is het resultaat van een digitaliseringsplan dat in 2006 al werd gestart. Het prijskaartje bedraagt 4,5 miljoen euro.

De selectie van de pagina’s is gebeurd aan de hand van de oprichtingsdatum van het blad, taal, verschijningsplaats, en ideologische en filosofische oriëntering. Zo bevinden zich onder de gedigitaliseerde titels heel wat kranten die tijdens WOI en WOII werden gecensureerd.

Doel van de operatie is om de documenten langer te kunnen bewaren. Vooral kranten worden gedrukt op bijzonder kwetsbaar papier, dat zeer gevoelig is voor verzuring. De originele documenten worden ook bewaard, maar zullen voortaan minder vaak geraadpleegd worden.

Bovendien wordt het voor historici, journalisten en andere geïnteresseerden gemakkelijker om opzoekingen te doen. Voor het zoeksysteem werd er gewerkt met OCR-technologie (Optical Character Recognition).

In het digitale krantenarchief grasduinen, moet je wel ter plekke doen. Vijf pc’s staan er ter beschikking.

Ondanks de omvang van het project beslaat het aantal gedigitaliseerde kranten slechts 5 procent van de volledige krantencollectie van de Koninklijke Bibliotheek. “Er is dus zeker nog werk aan de winkel”, zegt de bibliotheek zelf.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content