“Kwantumcryptografie is nutteloos”

Beveiligingsexpert Bruce Schneier twijfelt aan het nut van kwantumcryptografie. Encryptie van data staat of valt immers met de zwakste schakel in de totale keten, die ook mensen omvat.

Beveiligingsexpert Bruce Schneier twijfelt aan het nut van kwantumcryptografie. Encryptie van data staat of valt immers met de zwakste schakel in de totale keten, die ook mensen omvat.

Beveiligingsexpert Bruce Schneier zegt dat kwantumcryptografie zeer krachtig is, maar toch geen betere beveiliging biedt dan huidige encryptietechnieken. Die huidige technieken zijn soms met voldoende rekenkracht te kraken en zouden met kwantumcomputers sneller te decoderen zijn. Toch is encryptie met kwantumtechnieken niet de oplossing, aldus Schneier. Hij denkt dat kwantumcryptografie commercieel gezien niet haalbaar is.

De onderzoeker benadrukt dat de versleuteling van gegevens altijd nog afhankelijk is van andere factoren waaronder het daadwerkelijk gebruikte algoritme én de gebruikers zelf. Dat zijn mensen die hun wachtwoorden bijvoorbeeld noteren op de bekende stick-it of Post-it briefjes. Opvallend genoeg stelt Schneier niet dat kwantumcryptografie tekortschiet, maar dat het slechts een deel van de datacommunicatie versterkt en dat huidige encryptie op zich goed genoeg is.

Schneier zegt dat hij de wetenschap van kwantumcryptografie wel een warm hart toedraagt, maar dat hij er geen commerciële waarde in ziet. “Ik denk niet dat het een probleem oplost dat opgelost moet worden. Ik denk dus niet dat het iets waard is.”

Hij reageert op recente doorbraken in wetenschappelijk onderzoek naar kwantumcryptografie. Zo hebben onderzoekers in Wenen een computernetwerk opgezet dat is beveiligd met kwantumcryptografie. Dit is het resultaat van vier jaar onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast zijn Britse wetenschappers erin geslaagd de uitwisseling van kwantumsleutels aanzienlijk te versnellen.

Schneier is enerzijds onder de indruk, maar ziet er anderzijds geen brood in. “Systemen die kwantumcryptografie gebruiken, worden niet ineens onkraakbaar. Het kwantumdeel van zo’n systeem pakt namelijk niet de zwakke plekken aan”, zegt de encryptiedeskundige, tegenwoordig in dienst bij de Counterpane-beveiligingstak van British Telecom.

Hij benadrukt dat security een keten is en dat de zwakste schakel de kracht van het geheel bepaalt. “De echte problemen liggen elders: bij de beveiliging van computers, van netwerken, van gebruikersinterfaces, en nog veel meer.” Elk van die schakels moet dus meer worden versterkt. “Het is veel zinniger om moeite te doen voor het beveiligen van die zaken.”

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content