Larry Page gaat met grove borstel door Google

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Dat Larry Page op 4 april opnieuw de rol van Google-ceo opneemt, blijft niet onopgemerkt. De medeoprichter van Google wil de sfeer uit de begindagen terughalen, en gooit daartoe de interne organisatie van zijn bedrijf helemaal overhoop.

Dat Larry Page op 4 april opnieuw de rol van Google-ceo opneemt, blijft niet onopgemerkt. De medeoprichter van Google wil de sfeer uit de begindagen terughalen, en gooit daartoe de interne organisatie van zijn bedrijf helemaal overhoop.

Sinds Eric Schmidt in januari zijn vertrek aankondigde als ceo van Google, heeft Larry Page een hele machinerie in gang gezet om de bureaucratie binnen de onderneming aan te pakken. In 2001, toen Schmidt de fakkel overnam van Page, telde Google 200 medewerkers en baatte het enkel een zoekmachine uit, maar vandaag is het internetbedrijf een logge mastodont van 24.000 werknemers, met talloze grote en kleine projecten.

De krant The Wall Street Journal schrijft dat Page zijn productmanagers gevraagd heeft om hem een mailtje van maximum 60 woorden te sturen, waarin ze hun project beschrijven. Volgens een rist werknemers die anoniem willen blijven, is het de bedoeling om projecten te schrappen, terwijl andere minder aandacht -en dus minder geld- krijgen.

De 38 jaar oude Page zou de voorbije weken alvast op de koffie gegaan zijn bij heel wat van zijn werknemers, om te luisteren naar hun verzuchtingen, maar evenzeer om aan te geven hoe ze de trage beslissingsprocedures binnen het bedrijf terug kunnen versnellen. Daarbij zou hij hen onder meer gevraagd hebben om op een efficiëntere manier te vergaderen, zonder laptop, en telkens met een duidelijke beslissingnemer in de zaal.

Om de sfeer uit de begindagen terug te halen, heeft Page zijn topmanagers ook verplicht om elke middag samen met hem een korte werksessie te houden. Die zou moeten plaatsvinden buiten de directiekamers, in een open en benaderbare ruimte. Bovendien wil de ‘nieuwe’ ceo dat de verschillende divisies binnen Google wat meer te werk gaan als start-ups, opdat ze sneller zouden kunnen reageren op marktomstandigheden, en opdat ze sneller zouden innoveren.

Eén van de projecten waarin volgens ingewijden flink geknipt zal worden, is Google Health. Dat (Amerikaanse) project stelt mensen in staat om medische informatie op te slaan op een server van Google. Van daaruit kan de patiënt zijn Elektronisch Patiënten Dossier (EDP) ter beschikking stellen aan wie de informatie nodig heeft.

Volgens The Wall Street Journal heeft Page met grafische advertenties, YouTube, Google Apps en Android ook enkele stokpaardjes. Al moet daar meteen bij verteld worden dat het bedrijf het grootste deel van de 30 miljard dollar omzet nog steeds uit zijn zoekmachine haalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content