Live-videobeelden zijn te zwaar bij rampen

© BELGA

Bij rampen en aanslagen kunnen de massa’s live-videobeelden mensenlevens redden. Alleen kan het internet die beelden niet snel genoeg verwerken. Amerikaanse computerwetenschappers hebben nu een oplossing.

Hulpdiensten kunnen snel meer duidelijkheid krijgen over een ramp aan de hand van het enorme aantal foto’s en video’s van de ramp dat meteen op het internet circuleert. Die beelden kunnen levens redden.

Beelden aan elkaar lassen

Maar het net kan die enorme hoeveelheid data niet snel genoeg verwerken. Daarom ontwikkelden Amerikaanse computerwetenschappers een systeem dat een snellere verwerking van de beelden mogelijk maakt. Slimme algoritmes filteren de relevante beelden.

“Vaak krijgen we veel dezelfde beelden van elkaar overlappende camera’s te zien,” zegt Kannappan Palaniappan, computerwetenschapper aan de Universiteit van Missouri (VS). “Hulpverleners hebben meestal geen twee aparte beelden nodig maar eerder de verschillende onderdelen van een beeld.”

De algoritmes lassen de beelden aan elkaar en beperken zo de hoeveelheid data die naar de cloud gestuurd wordt.

Spreiding over meerdere toestellen

“Dit is een natuurlijke manier om visuele data te comprimeren zonder informatie te verliezen”, zegt Palaniappan. “Slimme algoritmes helpen bepalen welke vorm van visuele verwerking in de rand van het netwerk moet gebeuren, en welke in de kern-cloud.”

Met andere woorden, de algoritmes spreiden de verwerking van de beelden over de cloud en lokale toestellen zoals laptops en smartphones. Daardoor kunnen hulpdiensten de beelden sneller te zien krijgen.

Mobiele telefoons

Naast beelden van het toenemende aantal bewakingscamera’s, heb je ook steeds meer mensen met mobiele telefoons die goede foto- en video-opnames mogelijk maken. Op die mobieltjes kun je nu zelfs live-videobeelden streamen.

“In rampscenario’s kan de hoeveelheid visuele data die gegenereerd wordt, een flessenhals creëren in het netwerk “, zegt Prasad Calyam, een ander lid van het onderzoeksteam. “Deze overvloed aan visuele data, vooral de videostreams in hoge resolutie, zijn zelfs in normale omstandigheden moeilijk te verwerken. In een rampsituatie kan de computer- en netwerkcapaciteit om die gegevens te verwerken te beperkt of zelfs niet beschikbaar zijn.”

(IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content