Loggen we in de toekomst alleen nog in met selfies en vingerafdrukken?

© BELGA
Wim Kopinga Freelance journalist

Het wordt steeds normaler om in te loggen met een vingerafdruk. Zeker met de opkomst van de vingerafdrukscanner in de nieuwere smartphones. Bij MasterCard kunnen we al inloggen met een selfie. Wordt dit de toekomst?

Er zijn voor- en tegenstanders van het inloggen met een vingerafdruk of selfie, ook wel biometrisch inloggen genoemd. “Wachtwoorden zijn onveilig, onhandig en ze kunnen gestolen worden. Tijd dus om er definitief mee op te houden”, zegt authenticatiedeskundige Ant Allan van Gartner tegen de BBC. “Dit wordt nog een vorm van data die gelekt wordt bij een grote inbraak”, klinkt het vanuit andere hoek.

Dat inloggen met een vingerafdruk steeds normaler wordt hebben we aan onze smartphone te danken. De nieuwste telefoons hebben allemaal een scanner op de voor- of achterkant. Hierdoor gaat het inloggen sneller en hoeven we geen ingewikkelde wachtwoorden of codes te onthouden. Zelfs de inlogselfie is bezig met een opmars.

Iedereen is uniek

Dit heeft ermee te maken dat ieder mens volledig uniek is. Oren, ogen, de neus, vingers of het hele gezicht. Alles kan in principe gebruikt worden voor het biometrisch inloggen. Groot voordeel is dat dit scannen vaak sneller gaat dan een inlogcode intoetsen. Ook hoeven we niet meer te onthouden wat ons wachtwoord voor bepaalde diensten is.

MasterCard, niet het minste bedrijf, rolt daarom vanaf 2016 de volgende generatie van authenticatieoplossingen uit. Tegen 2020 verwacht het bedrijf dat het doodnormaal is om in te loggen met een vingerafdruk of selfie.

Klantenervaring

“Het levert een betere klantenervaring op. Swipen met je vinger is aangenamer dan inloggen op een klein scherm,” zegt Chris Kangas, senior business leader voor Contactless Payment Solutions bij Mastercard Europe. Het gaat daarbij in de eerste plaats om stemherkenning, vingerafdrukken en gezichtsherkenning. Al kan dat nog breder gaan.” Maar er zitten ook nadelen aan.

Want wordt er met deze vorm van inloggen niet een goudmijn voor criminelen gecreëerd? Een vingerafdruk of selfie is niet te vervangen. Een wachtwoord wél. Als het dus in verkeerde handen valt, kan je daar maar weinig meer aan doen. Hoe kunnen we daar het best mee omgaan?

Combineren

“Je moet het niet alleenstaand doen”, zegt Yves Van Seters van IBM. “Facial recognition en biometrisch inloggen kunnen een ding zijn, maar in de moderne wereld moet je bij alle devices twee authenticatiemogelijkheden hebben. Daarom moet je de pincode of het wachtwoord niet afschaffen, maar combineren met een selfie of vingerafdruk.”

Want het is eigenlijk de beste manier van beveiligen, denkt Van Seters. Iedere vingerafdruk is uniek. Als je dit combineert met zeer specifieke pin- of toegangscode – liever meer dan 4 cijfers – heb je de beveiliging flink de hoogte ingedreven. Maar die vingerafdruk en selfie moet wel goed beveiligd worden.

“Je moet er voor zorgen dat het niet in de verkeerde handen kan vallen. Zoiets moet echt super goed beveiligd worden. Maar zelfs als het gebeurd – stel je wordt gehackt – dan hebben ze nog maar één van de twee. De toegangscode hebben hackers dan nog niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content