Logica België haalt grote contracten binnen bij Electrabel en EU

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Logica Belgium heeft in het eerste kwartaal van 2009 twee belangrijke contacten binnengehaald bij Electrabel en bij de Europese Unie. Hoewel de dienstenleverancier zwaar getroffen is door de stopzetting van het ict-investeringsprogramma bij KBC, zouden nieuwe ontslagen uitblijven.

Logica Belgium heeft in het eerste kwartaal van 2009 twee belangrijke contacten binnengehaald bij Electrabel en bij de Europese Unie. Hoewel de dienstenleverancier zwaar getroffen is door de stopzetting van het ict-investeringsprogramma bij KBC, zouden nieuwe ontslagen uitblijven.

Logica is in ons land vooral actief in de financiële sector (30 procent!), bij de Europese instanties en bij nutsbedrijven. Dat KBC in december een ict-investeringsprogramma van 600 miljoen euro schrapte, kwam dan ook hard aan in Woluwe.

“KBC was vorig jaar onze grootste klant”, zucht CEO Steven Van Hoorebeke van Logica Belgium. “Dat we in het eerste kwartaal van 2009 toch een lichte groei kunnen optekenen, komt voor een groot stuk omdat de andere sectoren waarin we actief zijn wel blijven investeren. Ik denk aan enkele farmaceutische bedrijven, maar ook aan de Europese Commissie, die een grote klant is.”

Logica kon de voorbije maanden twee grote contracten binnenhalen, die de verliezen in de financiële sector mee helpen compenseren. “We gaan Electrabel ondersteunen in een groot business transformation project, en met de Europese Unie hebben we een kadercontract van vier jaar ondertekend voor kwaliteitscontrole bij het Taxud-programma”, klinkt het.

Eind februari publiceerde Logica al zijn jaarresultaten, met een omzetgroei van 5 procent tot 3,59 miljard pond, maar een nettowinst die daalde met maar liefst 77 procent tot 38,9 miljoen pond.

In België steeg de omzet van 64,9 miljoen euro in 2007 naar 68,6 miljoen euro vorig jaar. “Ook onze nettowinst ging naar omhoog”, benadrukt Van Hoorebeke. “We kunnen er geen cijfer op plakken, maar ons winstpercentage schommelt nu rond het groepsgemiddelde. Op zich is dat een mooie prestatie, als je weet dat Logica Belgium enkele jaren geleden nog verlieslatend was.”

Sinds de start van de financiële crisis dienden een twintigtal werknemers (van de 450) het Belgische filiaal te verlaten, maar een nieuwe ontslagronde blijft voorlopig uit. “We moeten onze kosten met tien procent naar beneden halen”, aldus nog de CEO, “maar we bezuinigen ook op andere manieren. Zo hebben we onze receptie geschrapt, is er bespaard op businesstrips en zakenlunches, en zoeken we volop naar synergiemogelijkheden met Nederland.”

Softwareontwikkeling op maat is de belangrijkste activiteit van het bedrijf, maar outsourcing en nearshoring winnen sterk aan belang. “Outsourcing is al goed voor meer dan een kwart van de Belgische omzet, en op groepsniveau willen we naar 35 procent gaan”, klinkt het. “Niet zo lang geleden was outsourcing ook absoluut onbespreekbaar voor vakbonden, maar vandaag kan het blijkbaar wel. De taboesfeer is weg.”

Waar Van Hoorebeke niet zo lang nog een enorme consolidatiegolf voorspelde in de dienstensector, en aangaf tegen 2010 tot de top vijf van de dienstenbedrijven in België te willen behoren, zijn de ambities intussen iets bescheidener.

“Op dit moment willen de meeste bedrijven hun cashflow onder controle houden”, besluit de topman. “Zo lang de crisis duurt, zullen er niet zo veel overnames meer volgen. Ook bij ons staan de overnames ‘on hold’. En tegen 2010 een omzet van 100 miljoen euro halen met organische groei alleen is onmogelijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content