Luikse universiteit is klaar met eerste Belgische satelliet

OUFTI-1 (Orbital Utility for Telecommunication/Technology Innovations) zou de “eerste” volledig Belgische satelliet moeten zijn.

OUFTI-1 (Orbital Utility for Telecommunication/Technology Innovations) zou de “eerste” volledig Belgische satelliet moeten zijn.

Deze nanosatelliet is ontworpen door studenten die een Masteropleiding volgen aan de Faculteit Toegepaste Wetenschappen van de Universiteit van Luik. Deze kubus van 10x10x10 cm, die 1 kg micro-elektronica herbergt en 1 Watt verbruikt, is een van de negen Europese academische projecten die zijn erkend door de ESA. In november zou ze door de nieuwe Europese VEGA-raket gelanceerd worden te Kourou.

Het project is een wereldprimeur en trok de aandacht van federaal Minister voor Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle. OUFTI-1 is uitgerust met een digitaal telecommunicatieplatform dat gebaseerd is op het D-STAR communicatieprotocol (Digital-Smart Telecommunication for Amateur Radio), waarbij stem en data gecombineerd worden. Het gaat om een ruimteplatform om het netwerk van de aarde uit te breiden en de verbinding te verzekeren tussen de plaatsen van natuurrampen en de teams van radioamateurs van de noodhulpnetwerken: een sociale activiteit waarmee de radioamateurs vaak geassocieerd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content