Maaltijdcheques op termijn via NFC?

Eind 2010 komt de elektronische maaltijdcheque er, zo werd anderhalve week geleden duidelijk. Dat hoogstwaarschijnlijk via een chipkaart, de ‘maaltijdkaart’. Onderzoeksinstituut IBBT en enkele spelers uit de sector hebben intussen al een alternatief onder loep genomen: near field communication of NFC.

Eind 2010 komt de elektronische maaltijdcheque er, zo werd anderhalve week geleden duidelijk. Dat hoogstwaarschijnlijk via een chipkaart, de ‘maaltijdkaart’. Onderzoeksinstituut IBBT en enkele spelers uit de sector hebben intussen al een alternatief onder loep genomen: near field communication of NFC.

De ministerraad keurde eind februari het koninklijk besluit goed voor de digitalisering van de maaltijdcheques. Dat maaltijdchequesuitgever Sodexho en betalingsverwerker Atos Worldline al sinds juli 2009 technisch een ‘maaltijdkaart’ voorbereiden, was al bekend. De chipkaart zou moeten werken op de bestaande betaalterminals van Atos.

Maar intussen heeft onderzoeksinstituut IBBT, in samenwerking met enkele spelers uit de sector (Atos-concurrent Keyware, Sodexho-concurrent Accor en Clear2Pay/Integri), al enkele jaren vooruit gekeken. De onderzoekers stelden zich de vraag of near field communication (NFC) via een mobiele telefoon een volwaardig alternatief zou zijn. Near field communication is een contactloze communicatietechnologie die via een draadloze verbinding op zeer korte afstand, veilige uitwisseling van gegevens tussen elektronische apparaten mogelijk maakt. Een gebruiker zou zijn maaltijdcheques in dat geval dus via MMS op zijn mobiele telefoon ontvangen.

Uit het onderzoek blijkt dat de gebruikers de oplossing als gebruiksvriendelijk beschouwen: de snelheid van betalen is hoog, de applicatie berekent zelf hoeveel maaltijdcheques kunnen worden uitgegeven, je kan op elk moment je saldo consulteren en de cheques kunnen naar een ander toestel worden doorgestuurd. Juridisch is er geen banklicentievereist, omdat elektronische maaltijdcheques niet beschouwd worden als elektronisch geld. Privacygewijs zouden de gebruikelijke ‘opt-in’-bepalingen voor advertenties en data mining van toepassing zijn.

Qua beveiliging werd geopteerd voor het offline opslaan van de NFC-vouchers op de telefoon. Feit is dan wel dat de beveiliging dan volledig voor rekening is van het toestel zelf. De vouchers zelf zijn beveiligd via een cryptografische handtekening, zoals die vandaag ook bij de eID gebruikt wordt.

De onderzoekers merkten wel dat de hoge veiligheidseisen de vandaag gebruikte technologie tot het uiterste drijven. Dat vertraagde de transactiesnelheden aanzienlijk (vandaag neemt een transactie zo 5 tot 7 seconden in beslag). Conclusie daar is dat dat euvel kan verholpen worden met recentere cryptografische technieken en een betere integratie van componenten in de mobiele telefoon. Als dat gebeurt, zo klinkt het, zullen NFC-maaltijdcheques een volwaardig, levensvatbaar alternatief zijn. Analisten schatten doorgaans dat NFC vanaf 2011-2012 echt in zwang zal geraken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content