'Meer dan 1/3 van Android-apps besmet met malware'

Frederik Tibau

30/07/2012 - 11:43

Meer dan een derde van alle Android-apps bevat één of andere vorm van malware. Dat moet althans blijken uit een nieuw onderzoek van British Telecom (BT).

De Britse telco testte meer dan 1.000 applicaties, en ontdekte naar eigen zeggen dat ruim 1/3 besmet was met één of andere vorm van actieve of passieve kwaadaardige software.

“Intussen zijn bijna alle Android-toestellen geïnfecteerd met malware”, vertelde head of global security Jill Knesek van BT tijdens een evenement van NetEvents in Miami. “Al te vaak is het echter niet helemaal duidelijk of de kwaadaardige code actief is of niet, en waarvoor ze juist dient.”

Technologiejournalist Wayne Rash, die het panel modereerde waarop de resultaten van het onderzoek van British Telecom besproken werden, wierp op dat hij momenteel een Galaxy S3 van Samsung aan het testen is (het huidige topmodel van de Koreaanse technologiegigant), en dat hij zelfs malware ontdekt had in officiële Google-apps.

“Er is al heel wat anti-malware software beschikbaar voor Android én voor andere mobiele besturingssystemen, maar momenteel zijn er maar weinig mensen die er gebruik van maken”, wist Rash.

Overigens is kwaadaardige code in apps maar één van de vele beveiligingsproblemen waar mobiele systemen mee te kampen krijgen. Zo kunnen GPS-toestellen bijvoorbeeld ook gemakkelijk gehackt worden.

“Pas wanneer er jonge vrouwen gestalked en vermoord worden door toedoen van GPS-toestellen zullen gebruikers zich gaan realiseren dat ook dergelijke devices beveiligd moeten worden”, klonk het in Miami.

 

Data News in je nieuwsoverzicht op Facebook

Meer over: , , , , ,

 

Reacties

janP | 31 juli 2012

Mensen zouden meer bewust gemaakt worden van de gevaren van veel van zuke zaken. Ik vrees echter dat dit niet in het belang van velen is zoals bv de media. Ik ben veel met security bezig en ik kan je zeggen ik beperk mijn actiiteiten op het internet ik heb een twitter account, een facebook account enz.. maar enkel om te verhinderen dat iemand anders met mijn identiteit zou werken verder doe ik er niks mee, en neen ik ben zeker niet achterlijk ik volg de laatste nieuwe technologie op de voet maar doordoor ben ik ook zo voorichtig.

Ongepast?

wannes-morris | 30 juli 2012

Ghostery vond op deze eigenste DataNews pagina 7 stukken "malware" volgens de definitie van janP, waaronder Google Adsense en Google Analytics: deze laatste "gratis" toepassing die door honderdduizenden websitebouwers wordt gebruikt laat Google toe om in het geniep het gedrag van een individu op meerdere websites te bespioneren en te analyseren en de aldus bekomen gegevens commercieel te gebruiken.

Ongepast?

janP | 30 juli 2012

Niet alleen Android apps maar ook de Apple apps zitten vol met malware. Velen denken bij malware aan virussen maar er veel meer zoals het localiseren zonder toestemming,het doorgeven van contacten enz.. dit zijn ook malware en er is bv al bewezen dat Apple er zelf niet voor terug schrikt bepaalde informatie ongevraagd te verzamelen zoals bv Contacten.

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News dagelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Start-ups maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Jobs wekelijkse nieuwsbrief

E-mail:
 

Whitepapers

 
 

Wij raden ook aan