Meer dan 100 terabit per seconde over glasvezel

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Op de Optical Fiber Communications-conferentie in Los Angeles meldden twee teams datadebieten van meer dan 100 terabit per seconde te hebben behaald.

Op de Optical Fiber Communications-conferentie in Los Angeles meldden twee teams datadebieten van meer dan 100 terabit per seconde te hebben behaald.

Een informatiestroom van meer dan 100 terabit/s klinkt misschien niet meteen als bijzonder in de oren, maar het vertegenwoordigt wel zowat drie maanden aan ‘hoge definitie’-video of de inhoud van ongeveer 250 dubbelzijdige Blu-ray schijfjes. Zo maakt het artikel in de New Scientist het wel erg duidelijk hoe bijzonder deze prestaties wel zijn. Ter vergelijking: een van ‘s werelds drukste informatieroutes – tussen New York en Washington DC – tekent vandaag voor een informatiestroom van enkele terabits/s.

De teams boden elk een andere oplossing voor dezelfde uitdaging. In de NEC Laboratories van Princeton (New Jersey) bundelden Dayou Qian en de zijnen het licht van 270 infrarood lasers door een zelfde vezel, met telkens verschillen in polariteit, fase en amplitude. Op die wijze haalden ze 101,7 terabit/s over een glasvezelkabel met een lengte van 165 km.

Aan het Japanse National Institute of Information and Communications Technology (Tokyo) haalde het team van Jun Sakaguchi 109 terabit/s door een vezel met zeven lichtgeleidende kernen te ontwikkelen, a rato van 15,6 terabit/s per kern.

Alle waarnemers, zoals Tim Strong bij Telegeography Research, zijn het er wel over eens dat 100 terabit/s connecties vandaag nog geen commerciële nood zijn voor eindgebruikers, ondanks de gestage groei van het verkeer met 50% per jaar. Maar het kan geen kwaad dat je deze technologie al bij de hand hebt, aldus Tim Strong. De eerste toepassingen zullen zich allicht eerst in de datacenters van de grote dienstenleveranciers, zoals Google, aandienen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content