Meer maar kleinere outsourcingsdeals in 2008

De wereldwijde outsourcingmarkt zal komend jaar weer stevig groeien, orakelt onderzoeksbureau Gartner. De deals worden veel talrijker, maar ook zeker helft kleiner.

De wereldwijde outsourcingmarkt zal komend jaar weer stevig groeien, orakelt onderzoeksbureau Gartner. De deals worden veel talrijker, maar ook zeker helft kleiner.

In 2007 groeide de markt voor it- en business process outsourcing in totaal met 10,2 procent. 2008 zal volgens Gartner goed zijn voor 8,1 procent groei. Opvallend, zo Gartner-onderzoeker Kurt Potter, is dat de gemiddelde contractwaarde van outsourcingdeals gehalveerd is in 2007. “Bedrijven outsourcen eenvoudigweg meer. Maar ze verkiezen wel een ‘multiproviderstrategie’ en almaar meer deals zijn simpelweg kleiner van omvang.” Anderzijds valt het Potter op dat de vroege vogels in dergelijke ‘multisourcing’ nu toch weer naar minder providers aan het evolueren zijn. Dat om beter relaties te kweken met de leverancier, maar met het oog op besparingen.

Hoewel uitbesteding erg standaard wordt in organisaties, vindt Potter dat vele er nog niet voldoende volwassen mee omgaan. Hij verwijst in het bijzonder naar de strategische keuzes en de it governance. “Aangezien die organisaties de basisbouwstenen ontberen voor succesvol vendor management en geslaagde outsourcing, zijn verhoopte besparingen en andere voordelen moeilijk te bekomen.” Deals zouden zo zelfs fout kunnen aflopen.

India blijkt, op vlak van offshoring, nog steeds het topland. In Europa groeien Indiase leveranciers met 60 procent, in de VS met 40 procent. Hoewel in de VS voorlopig nog drie keer meer geoffshored wordt, wordt die kloof dus snel kleiner. Ondanks de groei van Indiase bedrijven zal het aandeel van India in de totale offshoring lichtjes dalen in 2008.

Gartner meent trouwens dat India moet opletten dat het niet gaat leiden onder de grote vraag. Zeker het tekort aan goede werknemers zou ook daar stilaan een probleem kunnen worden. Volgens Gartner kiezen slimme outsourcers best voor een meerlandenstrategie, niet alleen om de risico’s te beperken maar ook omwille van de tijdzoneproblematiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content