Memnon digitaliseert geluidsarchief Deense openbare omroep

Tony Mary, voorzitter van de Raad van Bestuur van Memnon, spreekt van het grootste contract ooit in de sector.

Tony Mary, voorzitter van de Raad van Bestuur van Memnon, spreekt van het grootste contract ooit in de sector.

Memnon, het Belgische bedrijfje dat zich specialiseert in de digitalisering van audioarchieven, gaat 350.000 uur geluidsmateriaal van de Deense openbare omroep onder handen nemen. Waarmee het productievolume van de Brusselse KMO in één keer verzesvoudigt.

De Deense openbare omroep DR werkt aan een grootscheepse digitale ontsluiting van zijn archieven, en besteedt die taak bewust uit aan externe partijen omwille van de snelheid en de kostenefficiëntie. Na een internationale openbare aanbesteding kwam DR terecht bij Memnon voor de digitalisering van zijn verouderde DAT-tapes.

Officieel heet het dat de Brusselaars een interessanter aanbod hadden dan de concurrenten (DR schatte de kosten op 1,2 miljoen euro, en betaalt nu ‘slechts’ één miljoen euro), maar laten we ook de lange arm van Tony Mary niet vergeten, die als voormalig gedelegeerd bestuurder van de VRT nog heel wat vrienden heeft bij de Europese openbare omroepen.

De Deense publieke zender maakt er een erezaak van om 473.000 uur radio, 69.000 uur televisie en 28.000 uur film in drie jaar tijd toegankelijk te maken voor het grote publiek. Dat intussen al 85 procent van de Denen breedband in huis heeft, en dat de digitale ontsluiting van die archieven via internet en IPTV geld in het laatje kan brengen, is daar zeker niet vreemd aan.

Het digitaliseringproject wordt volledig gefinancierd door het Deense Ministerie van Cultuur (het ‘Cultural Heritage Project’), dat daar op termijn 40 miljoen euro voor over heeft. Memnon neemt 350.000 uur geluidsmateriaal voor zijn rekening, verzameld op 175.000 DAT-tapes die werden opgenomen tussen 1989 en 2005.

“We hebben in ons driejarig bestaan al 60.000 uren audio verwerkt”, vertelt algemeen directeur Michel Merten, “maar met deze opdracht wordt ons productievolume in één klap verzesvoudigd. Gelukkig kunnen we tot 30 DAT-tapes tegelijkertijd digitaliseren. We zijn van een artisanele naar een industriële fase geëvolueerd.”

Memnon is uitgegroeid van een KMO met drie werknemers, tot een bedrijfje dat 45 mensen telt verspreid over verschillende vestigingen in Europa. Tal van internationale overheids- en privéorganisaties hebben al een beroep gedaan op de digitaliseringspecialist: de bibliotheek van Catalunia, de Médiathèque de Paris, de British Library, …. Overigens komt 96 procent van de omzet van Memnon uit het buitenland.

Ook in België worden er trouwens her en der initiatieven genomen om het audiovisuele erfgoed te bewaren. Dat is geen dag te vroeg, want volgens de Unesco zou binnen pakweg 15 jaar tot 80 procent van alle oude AV-archieven wel eens voorgoed verloren kunnen zijn. Volgens de organisatie worden op korte termijn 200 miljoen uren AV-materiaal bedreigd.

Het Franse gewest en de Franstalige gemeenschap hebben alvast bekend gemaakt dat ze 20 miljoen euro willen investeren in de digitalisering van de RTBF-archieven. In Vlaanderen kreeg de VRT 2 miljoen euro om zijn filmarchieven te redden van de ondergang.

“In de voorbereidende nota voor de laatste beheersovereenkomst met de overheid heeft de VRT middelen gevraagd voor de digitalisering van zijn archieven”, aldus Tony Mary. “We hadden berekend dat we voor 90.000 uur audio en voor 250.000 uur video 77 miljoen euro nodig hadden, gespreid over vijf jaar. Dat was dan één van die zogezegde zinloze megaprojecten van de VRT.”

Intussen staat de Vlaamse openbare omroep volgens Mary straatlengtes achter op verschillende van zijn Europese collega’s. “Als je 77 miljoen euro begroot, en je krijgt er twee, dan weet je wel hoe laat het is. Nu zou de VRT zijn archief mogen digitaliseren met het geld dat hij haalt uit de verkoop van zijn zenderpark. Maar dat is een beetje als wachten op Godot natuurlijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content