Mensenlevens redden, pizza’s bezorgen en 8 andere mogelijkheden van een drone

© iStock
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

10 dingen waar onbemande vliegtuigjes nu of in de toekomst voor ingezet (zouden) kunnen worden.

1. Pakjes afleveren

Webwinkel Amazon maakte vorig jaar bekend dat het binnen enkele jaren pakketjes bij de klanten thuis wil laten bezorgen door kleine, onbemande vliegtuigjes. 86 procent van alle bestellingen die Amazon binnenkrijgt, zouden op deze manier afgeleverd kunnen worden.

In het kader van zijn ‘parcelcopter research project’ is ook DHL dit jaar in Duitsland gestart met een testproject voor het leveren van pakjes per drone. De ‘parcelkopter’ – die uitrukt op momenten dat andere vormen van luchtverkeer niet mogelijk zijn – levert medicijnen en dringende goederen.

2. De post rondbrengen

Met de VertiKUL-drone werd dit jaar aan de KU Leuven ‘een snelle en energiezuinige’ drone ontwikkeld, die vliegt als een helikopter. Binnen twee jaar moet deze drone operationeel worden – mits commerciële dronevluchten tegen dan toegelaten zouden zijn in ons land. Waar hij dan precies voor ingezet zal worden, is nog niet helemaal duidelijk. Maar het Nederlandse postbedrijf PostNL heeft wel al interesse getoond in de VertiKUL-drone. Wordt de drone de nieuwe postpode?

3. Bedreigde diersoorten redden

De Amerikaanse oceaandienst NOAA en het Vancouver Aquarium hebben zopas een onbemande hexakopter, een helikopter met zes schroeven, ingezet om bepaalde bedreigde orkagroepen voor de Amerikaanse westkust te volgen. Met drones storen ze de dieren niet en krijgen ze er toch een schat aan informatie over binnen.

In Kenia voerden de Amerikaanse start-up Airwave samen met een Keniaanse natuurbeschermingsorganisatie tests uit met drones om de met uitsterven bedreigde witte neushoorn te beschermen: de onbemande vliegtuigjes screenen grote gebieden en waarschuwen voor stropers.

4. Landbouw helpen

Een drone moet de landbouw in Wallonië helpen: een aantal Waalse boeren kunnen straks, eens het dus toegestaan is in België om commerciële dronevluchten uit te voeren, hun velden en gewassen beter in de gaten houden met de agridrone, die het agronomisch en agrarisch gebruik van de velden in kaart moet brengen. Het initiatief is afkomstig van Scam (Sociéte coopérative agricole de la Meuse).

5. Plantenziektes opsporen en bestrijden

De voormalige militaire luchthaven van Brustem moet volgens de burgemeester van Sint-Truiden, Veerle Heerlen (CD&V) ‘de fruit- en dronevalley van Vlaanderen’ worden. Op het terrein zal een ‘drone-industrie’ opgezet worden voor onderzoek in de fruitteelt. ‘De industrie staat nog in haar kinderschoenen, maar met de onbemande toestelletjes is veel meer mogelijk dan alleen maar post en pakjes afleveren. Zo kunnen de drones worden ingezet voor het opsporen én bestrijden van plantenziektes’, aldus Heerlen.

6. Mensenlevens redden

De 23-jarige Leuvenaar Alec Momont heeft voor zijn afstudeerproject als ingenieur aan de TU Delft een ‘ambulance-drone’ ontwikkeld, bedoeld om de levens van hartpatiënten, drenkelingen en diabetespatiënten sneller dan de huidige hulpdiensten te kunnen redden. Het UZ Gent is alvast geïnteresseerd in de uitrol ervan. Die moet binnen dit en vijf jaar mogelijk worden, hoopt Momont.

7. Pizza’s laten bezorgen

Pizza’s laten thuisbezorgen door een drone: de Britse tak van Domino’s is erin geslaagd. De pizzaketen liet daarvoor een eigen drone ontwikkelen door AeroSight: de DomiCopter. De leverservice via DomiCopters moet in heel Groot-Brittannië mogelijk worden. En daarna in de rest van de wereld?

8. De hele wereld van internet voorzien

‘In een inspanning om de hele wereld te verbinden met het internet, werken wij aan manieren om het internet naar mensen door te stralen vanuit de lucht‘, schreef Facebook-CEO Mark Zuckerberg eerder dit jaar op zijn eigen Facebookpagina. De sociale netwerksite wil daarvoor drones en satellieten inzetten die met elkaar communiceren via laserstralen.

9. Koffie bestellen

De pas voorgestelde ‘Coffee Copter’ van het Amsterdamse innovatieve bedrijfscentrum A Lab is een quadcopter die geprogrammeerd kan worden om al vliegend koffie te serveren aan klanten op verschillende verdiepingen die een kopje besteld hebben via een bijbehorende app.

10. Files en verkeersongevallen vermijden?

De Universiteit Gent onderzoekt of het mogelijk is files en verkeersongevallen te vermijden dankzij de drones van reseller Orbit. De vliegtuigjes kunnen van op zestig meter hoogte beelden maken, waarmee onderzoekers de actuele verkeerssituaties in kaart kunnen brengen. ‘De drones kunnen ons een beeld geven van waar invoegstroken te lang of te kort zijn of waar een rondpunt beter vervangen zou worden door verkeerslichten’, aldus Noor De Smet van de UGent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content