'Microsoft overtreedt Franse wetgeving met Windows 10'

26/07/16 om 11:43 - Bijgewerkt om 11:44

De Franse autoriteiten hebben Microsoft gewaarschuwd dat het de regels rond dataverzameling overtreedt. Volgens de databeschermingscommissie (CNIL) verzamelt Microsoft 'overmatige hoeveelheden gegevens en houdt het zonder toestemming bij wat de gebruiker doet'.

'Microsoft overtreedt Franse wetgeving met Windows 10'

© Windows 10

De CNIL beweert ook dat Microsoft 'irrelevante en excessieve data' verzamelt. Daarbij zijn er niet 'voldoende maatregelen om de veiligheid en vertrouwelijkheid van gebruikersgegevens te garanderen', klinkt het. Ook zou het 'Safe Harbour', het verdrag tussen de EU en VS over uitwisseling van data, niet voldoende volgen. Microsoft slaat namelijk data op buiten het thuisland van de gebruiker, schrijft Forbes.

Het CNIL geeft Microsoft drie maanden te tijd om aan de opmerkingen van de autoriteiten te werken. In een reactie laat vicepresident David Heiner weten dat er volgende maand een update van het privacy statement volgt, wat daar in staat is nog niet duielijk. Ook belooft hij dat 'we de komende maanden nauw samen zullen werken met CNIL om de zorgen van het agentschap volledig te begrijpen en richting een oplossing te werken.'

Onhandig moment

Het moment van de klacht komt voor Microsoft op een ongelegen moment. De gratis update naar Windows 10 loopt namelijk op 29 juli af, waarna de gebruiker voor het nieuwste besturingssysteem zal moeten betalen. Microsoft zal de komende dagen zoveel mogelijk mensen over de streep willen halen om gratis over te stappen van Windows 7 of 8.1 naar Windows 10, maar wanneer er zo'n klacht ligt zullen er vermoedelijk minder mensen de sprong wagen.

Onze partners