Microsoft stopt eind juli met gratis Windows 10

06/05/16 om 11:04 - Bijgewerkt om 11:04

Bron: Datanews

Windows 10 heeft de kaap van 300 miljoen installaties overschreden. Het bedrijf waarschuwt dat de gratis upgradeperiode bijna voorbij is. Maar tegelijk wordt duidelijk dat niet alle installaties even vrijwillig zijn.

Microsoft stopt eind juli met gratis Windows 10

© Windows 10

Windows 10 telt momenteel 300 miljoen actieve toestellen. Daarmee heeft het besturingssysteem een hoop gebruikers kunnen overhalen om al in het eerste jaar een upgrade uit te voeren. Vermoedelijk stijgt dat aantal nog fors naarmate bedrijven, die doorgaans trager migreren, overstappen.

Microsoft grijpt de mijlpaal aan om te benadrukken dat de gratis upgrade afloopt op 29 juli. Tot die tijd kunnen bestaande installaties van Windows 7 of Windows 8 zonder kosten upgraden naar Windows 10. Nadien betaal je 119 dollar voor de software.

Al moeten we tegelijk nuanceren dat een deel van die 300 miljoen toestellen onder lichte dwang hun upgrade krijgen. Zo stuurt Microsoft geregeld pop-ups om gebruikers aan te sporen om te upgraden. Dat zorgde al voor genante situaties, onder meer in een weerbericht waar de melding plots live op tv verscheen.

Ook pro-gamer Erik Flom leerde het updateprogramma op hardhandige wijze kennen toen zijn spel halverwege werd onderbroken voor meerdere Windows 10-updates. Flom was op dat moment aan het spelen voor een publiek van 130.000 kijkers. De video kan je herbekijken op Twitch (op het einde, vanaf 8 uur, 54 minuten en 45 seconden).

Lees meer over:

Onze partners