Microsoft wil Europese mails niet vrijgeven aan VS

Pieterjan Van Leemputten

Microsoft voert in de VS een strijd om te voorkomen dat de Amerikaanse justitie inzage krijgt in klantgegevens die het bedrijf in Europa heeft opgeslagen.

Microsoft voert in de VS een strijd om te voorkomen dat de Amerikaanse justitie inzage krijgt in klantgegevens die het bedrijf in Europa heeft opgeslagen.

Het Amerikaanse justitiedepartement wil e-mails opvragen van een gebruiker met een @msn.com-adres, dat in handen is van Microsoft. Maar omdat de bewuste gegevens in het datacenter in Dublin (Ierland) zijn opgeslagen, vindt de softwaregigant niet dat het zomaar kan ingaan op een Amerikaanse wet.

De kwestie kwam aan bod in een crimineel onderzoek van december, maar wordt nu verder aangevochten door Microsoft. Volgens de New York Times is Microsoft van oordeel dat het vrijgeven van data die in een ander land wordt bewaard een schending is van internationale wetten en verdragen. Bovendien tast het de privacy van gebruikers aan.

Microsoft, dat zijn hoofdkwartier in het Amerikaanse Redmond heeft, vreest dat ingaan op dergelijke verzoeken buitenlandse klanten zal afschrikken. Zo zou de VS eender welke gegevens van buitenlandse gebruikers van een Microsoft-dienst (Skype, Live/Hotmail, Office 365…) kunnen opvragen.

Bovendien heeft het bedrijf samen met andere technologiebedrijven het afgelopen jaar zwaar geleden onder de privacyschandalen die Edward Snowden naar buiten bracht. Daaruit bleek dat Amerikaanse inlichtingendiensten zowat alles proberen af te luisteren waarbij Amerikaanse bedrijven verplicht horen mee te werken. De bedrijven op hun beurt klagen dat dergelijke praktijken hun inkomsten in het buitenland schaden. Met andere woorden: Buitenlandse gebruikers haken af omdat ze vrezen dat de VS in hun mailbox neust.

Privacyspecialisten zijn van oordeel dat een rechtbank in de VS het verzoek van justitie niet zomaar mag toelaten. “De search warrants van de VS hebben geen buitenlands bereik”, zegt Lee Tien, advocaat voor de Electronic Frontier Foundation aan de New York Times.

Maar er is ook een keerzijde aan het verhaal. Het Amerikaanse ministerie van Justitie vindt dat Microsoft de huidige wetgeving flexibel gebruikt. Het is van oordeel dat bedrijven de wetten niet kunnen omzeilen door data in het buitenland te bewaren. Als de rechtbank Microsoft gelijk geeft, kan dat een precedent scheppen wat het moeilijker maakt om bewijsmateriaal in het buitenland te bemachtigen.

Daarnaast speelt mee dat de wetgeving rond deze kwestie dateert uit de tijd dan inbellijnen de norm waren en het ondenkbaar was dat een bedrijf zijn data zou bewaren verspreid over meer dan honderd datacenters in veertig landen, zoals bij Microsoft het geval is. Microsoft is daar overigens niet de enige in. Net om juridische redenen hebben technologiebedrijven lokale datacenters omdat bijvoorbeeld data van banken en overheden niet zomaar in het buitenland mogen bewaard worden. Maar ook om lokaal snellere diensten aan te bieden worden niet alle klantgegevens bewaard in de VS, waar ze probleemloos kunnen worden opgevraagd.

Tot slot moeten we wel opmerken dat een bescherming tegen de VS uw e-mails niet per definitie weghoudt van ordediensten. Onder de Europese dataretentiewet worden gegevens van e-mails, maar ook andere data (niet de inhoud van de mails zelf) worden bewaard door Europese providers. Die gegevens kunnen binnen Europa wel worden gebruikt en in bepaalde gevallen wordt er ook overlegd tussen Europese en Amerikaanse juridische en ordediensten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content