Microsoft wil kanker op tien jaar tijd ‘oplossen’

. © iStock

Microsoft stort zich op een ambitieus project. Door kankeronderzoek aan te pakken als een computerprobleem hoopt het bedrijf de meeste kankers te voorkomen of vlot te beheersen.

Met een team van biologen, programmeurs en ingenieurs werkt het bedrijf sinds deze zomer in een labo waar het testen uitvoert op basis van in kaart gebrachte celnetwerken. Daarbij wordt er zelfs een soort computer op basis van DNA gemaakt die cellen kan onderzoeken op onregelmatigheden. De bedoeling is dat een zieke cel zo kan worden ‘herstart’.

“We hebben een enorme expertise in computerwetenschappen en kanker is in weze een computing probleem”, zegt Chris Bishop, laboratory director bij Microsoft Research aan de Britse krant The Telegraph. Hij benadrukt dat biologie en computerwetenschappen op fundamenteel niveau beiden om wiskundig inzicht gaan.

Slechte cellen herkennen en herstellen

“Het zal binnen vijf tot tien jaar technisch mogelijk zijn om een slim moleculair systeem te gebruiken dat ziektes kan ontdekken”, zegt Andrew Philips, hoofd van de biological computation group bij Microsoft. Dergelijke systemen kunnen dan ook de cellen vernietigen.

Vandaag is er al software die het gedrag van een gezonde cel nabootst. Door die te vergelijken met een zieke cel, kunnen onderzoekers ontdekken hoe een probleem is ontstaan en kan hersteld worden. Zo wordt de zogenaamde Bio Model Analyser software vandaag al gebruikt om leukemie beter te behandelen.

Wel moeten we daar zelf bij nuanceren dat er, zeker in de medische sector, vaak enige tijd kan zitten tussen een technologische doorbraak en een behandeling die breed beschikbaar is. In welke mate de tijdspanne van tien jaar klopt zal dus moeten blijken.

The Telegraph sprak ook met dokter Jasmin Fisher, senior researcher en professor aan de universiteit van Cambridge. “Als we kanker kunnen controleren en regelen, dan wordt het een chronische ziekte en is het probleem opgelost. Voor sommige kankers kan dat al in de komende vijf jaar. Maar zeker binnen tien jaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content