Microsofts AV in Windows 8 scoort laag

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Volgens de recentste AV Test scoort Microsofts Windows Defender (in Windows 8) onvoldoende hoog om een AV test-certificaat te halen.

Maandelijks toetst AV-Test een rist anti-virus pakketten in functie van hun ‘beschermfactor’, de belasting van het systeem en de gebruiksvriendelijkheid, waarna een totaalscore (op een totaal van 18 punten) wordt berekend. Producten die geen 12 op 18 halen, krijgen geen ‘AV-test’ certificaat.

De recente test was meteen ook de eerste waarin Windows 8 anti-virus producten aan de tand werden gevoeld, inclusief Microsofts Windows Defender (voorheen Security Essentials). AV-Test gebruikte hiervoor zowel een eigen test-set, als een aantal nieuwe aanvallen uit de ‘echte wereld’ (zero-day malware).

Laagste score

Uit de cijfers blijkt dat Microsofts Windows Defender (samen met Ahnlab’s product) het laagste scoorde inzake bescherming, met een score van slechts 2 op 6. Volgens AV-Test lieten deze producten haast 20 procent van de aanvallen uit de ‘echte wereld’ door. Voor Microsoft resulteerde dat, ondanks 6 op 6 voor de gebruiksvriendelijkheid, in een totaalscore van 11,5 op 18 en dus geen certificaat.

Allicht zal dat wel weer reactie van Microsoft uitlokken, dat al bij voorgaande testen van AV Test zich zeer kritisch uitliet over de aanpak van AV Test. Zo zouden de test-set en de aanvallen uit de ‘echte wereld’ niet representatief zijn voor de problemen waarmee de doorsnee gebruiker van Windows wordt geconfronteerd, terwijl Windows Defender wel de meest voorkomende problemen (op basis van eigen Microsoft analyses) countert. Overigens onderstreept AV Test zelf dat het gebruik van een gespecialiseerd securitypakket (naast de voorzieningen in Windows 8) de beveiliging sterk opvoert – een conclusie die al jaar en dag geldt.

Uit de test (van 26 pakketten in het totaal) bleken voorts de producten van Bitdefender, Bullguard, F-Secure, G Data, Kaspersky Lab en Trend Micro allemaal 6 op 6 te scoren (inzake beschermfactor), gevolgd door onder meer AVG (ook de gratis uitvoering) en Symantec (beide 5,5 op 6). Op basis van de totaalscore, bestaat de top drie uit Bitdefender, gevolgd door Bullguard en Kaspersky Lab. De gratis versie van AVG scoort overigens hoog door een gedeelde vierde plaats (samen met G Data, Symantec, Tencent, Trend Micro en Webroot).

Kritiek op de resultaten van vergelijkende anti-virus testen is overigens niet nieuw, inclusief klachten over de aangewende testsets en testmethoden… Pogingen van organisaties als EICAR, een groepering van anti-virusresearchers waaraan ook de Belg Eddy Willems (G Data) meewerkt, om tot gestandaardiseerde testsets te komen, hebben evenwel nog geen succes op brede schaal genoteerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content