‘Millennials wispelturiger met wachtwoorden dan 55-plussers’

© Reuters
Sebastien Marien Redacteur bij Trends/Kanaal Z

55-plussers gebruiken meer verschillende wachtwoorden, alsook complexere, dan millennials. Jongvolwassenen zijn daarnaast minder wantrouwig tegenover andere authenticatiemethodes.

Als het op wachtwoorden aankomt, maken gebruikers doorgaans de afweging tussen comfort en cyberveiligheid. Enerzijds wil je passwoorden liefst zo gemakkelijk mogelijk kunnen onthouden, waardoor je minder en eenvoudigere wachtwoorden wil gebruiken. Langs de andere kant zijn de meeste gebruikers zich wel bewust van de risico’s van hacking.

Voorzichtige 55-plussers

Volgens een onderzoek dat de technologiegigant IBM deelde, zijn de huidige 55-plussers vergeleken met de jongere generatie voorzichtiger als het om wachtwoorden gaat. IBM deed een wereldwijde bevraging bij 3.997 mensen.

Wat de complexiteit van wachtwoorden betreft, valt op dat 42 procent van de jongvolwassenen complexe wachtwoorden hanteert. Het gaat dan op wachtwoorden die letters, cijfers en complexe tekens bevatten. Bij de babyboomgeneratie gebruikt 49 procent zo’n wachtwoorden. Een ander gegeven waar de onderzoekers naar vroegen, is het gemiddeld aantal wachtwoorden per gebruiker. Volgens de studie zouden 55-plussers twaalf verschillende wachtwoorden bezitten, tegenover slechts vijf bij de millennials.

Biometrische beveiliging

Natuurlijk zijn er vandaag veel meer authenticatiemethodes beschikbaar die het gebruikerscomfort, en vaak ook de veiligheid, zouden moeten verhogen. Een voorbeeld daarvan zijn biometrische authenticatiemethodes zoals de vingerafdrukscanner van onze smartphone. Volgens de onderzoekers hebben 75 procent van de bevraagde jongvolwassenen vertrouwen in dergelijke beveiliging, vergeleken met 58 procent van de oudere generatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content