Mimesys laat je virtueel vergaderen alsof je er echt bent

. © .

Virtueel vergaderen in een 3D-omgeving die aanvoelt alsof je echt samenzit. Dat wil de Limburgse start-up Mimesys realiseren met zijn software. Meer dan wat goedkope Microsoft-cameraatjes en een VR-helm als de Oculus Rift is niet nodig.

Davy Loots vond het zo plezant om mee te experimenteren, die goedkope 3D-camera’s die je aan je Xbox kunt hangen. “Zo ben ik op een keer mijn toen zesjarig dochtertje beginnen filmen, waarna ik die opname op een Oculus Rift bekeek; geweldig, veel mooier en tastbaarder dan een platte foto. Als ik die opname nu zie, zie ik nog altijd dat meisje van toen. Het werd me duidelijk dat hier iets mee te doen viel, en dus ben ik software beginnen ontwikkelen die het mogelijk maakt om dergelijke connectie in real time te leggen.”

In de kleine Brusselse virtual reality-community vond Loots een paar gelijkgestemde zielen, en al snel zetten ze hun start-up in de steigers. “Volledig gebootstrapt”, zegt de ondernemer trots. “Ik heb er drie jaar werk in gestoken, en samen met mijn vennoten Rémi Rousseau en Stéphane Saffré staken we er een paar tienduizend euro’s in. Die haalden we binnen door licenties op een voorlopig nog erg rudimentaire vorm van onze software te verkopen aan onze eerste klanten.”

Volgend jaar in januari is Mimesys klaar voor de volgende stap, en start een groot pilootproject bij een internationale autobouwer. “Ze willen onze software gebruiken om twee teams ingenieurs, elk van op een ander continent te laten samenwerken. Daar leent ze zich natuurlijk ideaal voor. In een virtuele omgeving kun je bijvoorbeeld een ontwerp in de lucht tekenen of beschik je over oneindige white boardruimte. En natuurlijk heb je ook alle informatie bij de hand, wat in een echte vergadering niet altijd het geval is.”

De mogelijkheden van de software zijn onbeperkt, realiseert Loots zich. “Opleidingen op afstand, medische hulp op afstand, … eigenlijk bijna alles op afstand. We kunnen niet elke oplossing zelf gaan ontwikkelen, dus het is de bedoeling om onze software te licensieren aan andere applicatiebouwers die er dan hun ding mee kunnen doen. Zelf ontwikkelen we het platform om communicatie op afstand in real time te doen.”

Als je per maand één vliegtuigticket uitspaart door met onze software te werken, dan heb je de investering er zo uit.

Hardware? Die moet je zelf voorzien, maar dat is een voordeel, beseft de Limburger. “De fabrikanten van die camera’s en die VR-helmen zijn maar wat blij met zo’n praktische toepassing en introduceren ons zelf bij potentiële klanten. Want sommigen mogen dan denken dat wij niet meer zijn dan een alternatief voor Skype of andere videoconferencing tools, wij zien onszelf meer als een manier om het reizen uit te schakelen. Als je per maand één vliegtuigticket uitspaart door met onze software te werken, dan heb je de investering er zo uit.”

Met de recente instap van LRM en een groep business angels onder leiding van Mobile Vikingsoprichters Frank Bekkers en Koen Desmedt kreeg de groep beschikking over een investering van 1 miljoen euro. “Daarmee moeten we het nog een jaar kunnen uitzingen terwijl ons pilootproject loopt en wij onze software verder verbeteren. Want we krijgen veel bruikbare feedback van onze klanten, waarmee we ons product nog verder kunnen verfijnen. En als we daar klaar mee zijn, dan willen we meteen de sprong maken naar de VS om te zien of we daar investeerders kunnen vinden. Want het is daar dat je moet zijn voor Virtual Reality.”

Mimesys

Maatschappelijke zetel: Hasselt

Aantal vennoten: 3

Op zoek naar bijkomend kapitaal? Neen

Website:www.mimesysvr.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content