Minder softwarepiraterij in land met hoger IQ

20/06/16 om 08:25 - Bijgewerkt om 08:25

In landen waarin het gemiddelde IQ hoger is, vindt minder softwarepiraterij plaats. Dat meldt Torrentfreak op basis van een onderzoek van universiteiten in China, Colombia en de Verenigde Staten.

Minder softwarepiraterij in land met hoger IQ

© iStock

De onderzoekers keken naar meer dan honderd landen. Daarbij ontdekten ze dat softwarepiraterij gemiddeld met ongeveer 5,3 procentpunt afneemt als het IQ met tien punten stijgt.

Om uit te sluiten dat dit komt door externe factoren, voerden de onderzoekers tests uit met verschillende variabelen, zoals politieke factoren en de economische ontwikkeling. Zelfs na deze tests bleven ze echter een verband vinden.

Er zijn overigens wel wat opzienbare uitzonderingen. Zo is zowel het IQ als het aantal gevallen van softwarepiraterij relatief hoog in China. In Zuid-Afrika ligt het nationale IQ juist lager, maar hetzelfde geldt voor het aantal gevallen van softwarepiraterij.

Daarbij geven de onderzoekers aan dat landen met een lager IQ niet per definitie 'gedoemd' zijn. Als de heersende elite slim genoeg is, kunnen zij nog steeds zorgen voor minder softwarepiraterij.

(ANP/WK)

Onze partners