Minister Bellot wil droneregels versoepelen

© iStock

Federaal mobiliteitsminister Bellot laat onderzoeken of het mogelijk is dat dronepiloten in de toekomst ook in gecontroleerde zones mogen vliegen. Bovendien wil hij dat het directoraat-generaal Luchtvaart een elektronisch loket opricht voor dronepiloten.

De uitspraken komen er naar aanleiding van een informatiecampagne georganiseerd door de Belgische dronefederatie in samenwerking met het Vlaams Netwerk voor Ondernemen, Voka en technologiefederatie Agoria. Bedoeling is om het grote publiek vertrouwd te maken met de mogelijkheden van drones.

Professionals

Drones kunnen sinds april van dit jaar, bij Koninklijk besluit van de vorige Minister van Mobiliteit Galant, commercieel geëxploiteerd worden. Haar opvolger minister Bellot ziet nu nog ‘twee struikelblokken’, waaronder de no-flyzones voor dronepiloten. Door de nabijheid van de luchthaven, is bijvoorbeeld heel Brussel verboden gebied voor drones. “Daar moet een oplossing voor komen” vertelt Elwin Van Herck, woordvoerder van de Belgische dronefederatie aan Belga. “Wij kunnen afspreken dat we in gecontroleerd luchtruim tot op een bepaalde hoogte vliegen en zo de vliegroutes van de vliegtuigen op Zaventem absoluut niet in gevaar brengen.”

Minister Bellot heeft oren naar dat argument: “Er wordt momenteel door de bevoegde diensten in samenwerking met Belgocontrol en met Defensie onderzocht op welke manier en tegen welke voorwaarden de toegang tot gecontroleerde zones kan worden toegelaten. Deze denkoefening is tegelijk operationeel en juridisch van aard.”

Dronebrevet

Een tweede struikelblok voor de dronefederatie is de administratieve rompslomp. Om daaraan tegemoet te komen denkt minister Bellot aan een elektronisch loket. Er zijn honderddertig erkende dronepiloten in België. Zoals Elwin van Herck hebben zij hun theoretisch en praktisch examen afgelegd. Ze zijn ook medisch gekeurd en ook hun toestel is geregistreerd. Minister Bellot vindt dat deze erkende piloten en alle andere die de komende maanden en jaren hun vliegbewijs zullen krijgen zich verder moeten kunnen ontplooien. “De veiligheid blijft daarbij de prioriteit. We hebben de laatste acht maanden hard gewerkt aan de praktische implementatie van de regelgeving. Het is normaal dat we nu naar de toekomst kijken en verder onderzoeken hoe we deze beloftevolle sector verder kunnen blijven steunen.”

Kerstdrones

Die nieuwe regels en loketten zijn er wel vooral voor de ‘professionele’ dronepiloten. Krijgt u tijdens de eindejaarsfeesten een drone cadeau, dan hoeft u daar niet meteen een vliegbrevet voor te halen. Al waarschuwt minister Bellot recreatieve gebruikers wel om zich aan de regels te houden. “Ten eerste riskeren ze dat hun drone in beslag wordt genomen en ten tweede gaan ze in geval van schade alles zelf moeten betalen, want de verzekering komt nooit tussen in illegale vluchten.” Hij zegt erbij dat lokale politie ook gebrieft is, en op zoek gaat naar vluchten die de regels niet respecteren.

Wat zijn die regels dan? De drone mag bijvoorbeeld alleen voor recreatieve doeleinden gebruikt worden, boven privéterrein, en niet hoger dan tien meter boven de grond. Wie met een drone vliegt, mag hem ook nooit uit het oog verliezen. Letterlijk dan: het toestel moet binnen het gezichtsveld van de piloot blijven. Er wordt bovendien aangeraden om bijvoorbeeld een opleiding bij een modelvliegclub te volgen. Dronefederatie BeUAS lanceert alvast een brochure waarin alles netjes uitgelegd wordt. (Belga, EB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content