Minister Vandeput wil nieuwe drones voor Defensie

Minister van Defensie Steven Vandeput. © Pieterjan Van Leemputten
Pieterjan Van Leemputten

Minister van Defensie Steven Vandeput wil op buitenlandse missies modernere, kleinere, drones inzetten. In bepaalde gevallen kunnen ze ook ingezet worden om de luchtgevechtscapaciteit te vergroten. Al pleit hij ook voor beperkingen.

Defensie heeft vandaag al drones die ook al in het buitenland werden ingezet. Maar de toestellen dateren van de jaren negentig en zijn gedateerd, terwijl minister Vandeput zulke toestellen net meer wil inzetten. “Buitenlandse missies gebeuren vaak in een onstabiele context, daarom is het opportuun om meer drones in te zetten.” In eerste instantie dienen de toestellen om informatie te verzamelen en gevaarlijke situaties in te schatten. “Maar als het echt nodig is dan kunnen we ze ook inzetten voor gevechtscapaciteiten,” aldus Vandeput.

Maar dat kan niet met de huidige generatie. “Vandaag hebben we medium altitude drones. Die blijven lang in de lucht en zijn zo relatief goedkoop in gebruik. Maar ze hebben hun beperkingen en zijn stilaan gedateerd. Daarom kijken we voor de toekomst naar kleinere toestellen die meer op lage hoogtes kunnen ingezet worden.” Aldus de defensieminister tegenover Data News. Het gaat daarbij zowel om high altitude als medium altitude toestellen.

Het leger zal dus investeren in nieuwe drones. Al wil de minister nog geen concrete uitspraken doen over de hoeveelheid of het bedrag. “Het aantal zal afhangen van het strategisch plan. We willen vooral de capaciteit ontwikkelen om ze te kunnen inzetten. Maar we spreken niet over honderd toestellen.” Ook over de timing blijft het nog vaag. Het wordt een onderdeel van het strategisch plan voor het Belgisch leger in de volgende 15 jaar.

Geen killer robots

Dat de drones uitzonderlijk ook kunnen gebruikt worden voor gevechtscapaciteiten is opmerkelijk, want dat betekent dat het om toestellen gaat die personen kunnen neerschieten. Al nuanceert Vandeput dat hij geen voorstander is van toestellen die volledig autonoom doelwitten uitschakelen. “Er is een ethisch filosofisch aspect aan de automatisering van oorlogsvoering en daar mogen we niet licht over gaan,” klinkt het. “Dit is geen investering in killer robots.”

Zo benadrukt hij dat er steeds een persoon verantwoordelijk zal zijn als er actie wordt ondernomen. “Ongeacht hoe ver die persoon van het doelwit staat, het blijft een beslissing van een mens die feiten interpreteert en een waardeoordeel velt. Dat moet voor mij zo zijn en blijven. Altijd.”

Uit grijze zone

Vandeput gaf de toelichting in het kader van de Drone Convention in Genk. Daarbij sprak hij zijn steun uit voor de sector die vandaag nog in haar kinderschoenen staat, maar tegelijk ook wacht op een wettelijk kader om commercieel te kunnen vliegen. “Verschillende dronepioniers blijven op hun honger zitten, we moeten dringend uit die grijze zone,” Daarbij verwees hij naar het voorlopig KB waar mobiliteitsminister Galant momenteel aan werkt. “Dat wordt een belangrijk ijkpunt in de verdere ontwikkeling van de drone-industrie. Ook mijn partij zal er over waken om de levensvatbaarheid van deze industrie te garanderen.” Aldus de minister van Defensie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content