Ministerraad maakt einde aan anonieme voorafbetaalde simkaarten in strijd tegen terrorisme

© BELGA

Vanaf dit najaar is het afgelopen met anonieme, voorafbetaalde simkaarten. De ministerraad heeft vrijdag een wetsontwerp en koninklijk besluit goedgekeurd die de anonimiteit opheffen. Het gaat om een maatregel in de strijd tegen terreur. Door de anonimiteit die ze bieden zijn voorafbetaalde simkaarten immers gegeerd in criminele middens, legt minister van Telecom Alexander De Croo uit.

Telecomoperatoren bewaren enkel de identificatiegegevens van klanten met een simkaart waaraan een abonnement is gekoppeld. De nieuwe regels zullen de telecomoperatoren verplichten dat in de toekomst ook te doen voor voorafbetaalde simkaarten. Nieuwe kaarten zullen door de telecomoperatoren pas geactiveerd mogen worden nadat de eindgebruiker zich heeft geïdentificeerd.

De nieuwe regels zullen ook gelden voor voorafbetaalde kaarten die reeds in omloop zijn. Eigenaars krijgen een overgangsperiode van zes maanden na inwerkingtreding van de nieuwe regels om zich bij hun telecomoperatoren te identificeren. Dat zal kunnen via het laten inlezen van de identiteitskaart in een verkoopspunt of via online identificatie.

De telecomoperatoren zijn verantwoordelijk en aansprakelijk voor de identificatie. Bedoeling is dat zij de kleinhandelaars methodes aanreiken om de identificatie mogelijk te maken. De telecomoperatoren zullen ook instaan voor het bewaren van de identificatiegegevens. Die zullen slechts onder strikte voorwaarden toegankelijk zijn voor de veiligheids- en inlichtingendiensten.

Beide wetteksten verhuizen nu voor advies naar de Raad van State en de Privacycommissie. Nadien staan ze op de agenda van het Overlegcomité tussen de verschillende regeringen. Bedoeling is dat, na goedkeuring door het parlement, de nieuwe regels dit najaar van kracht worden. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content