Mobiele incidenten kosten Belgische bedrijven jaarlijks 130.000 euro

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De wijdverbreide adoptie van mobiele toestellen vormt een groot risico voor ondernemingen. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van securityspecialist Symantec. “De impact van een incident is groter dan de meeste mensen denken”, zegt algemeen directeur van Symantec België Philippe Janssens. “In België alleen al, lopen de kosten voor mobiele incidenten op tot 130.000 euro per jaar.” Het internet heeft onze manier van werken grondig overhoop gehaald. Vandaag gebeurt min of meer hetzelfde, maar zijn mobiele toestellen de katalysator. Hoewel ze tot voor kort gevreesd en zelfs verboden waren door de it-afdeling, worden smartphones en tablets vandaag omarmd door miljoenen werknemers. En allemaal willen ze toegang tot het bedrijfsnetwerk.

De wijdverbreide adoptie van mobiele toestellen vormt een groot risico voor ondernemingen. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van securityspecialist Symantec. “De impact van een incident is groter dan de meeste mensen denken”, zegt algemeen directeur van Symantec België Philippe Janssens. “In België alleen al, lopen de kosten voor mobiele incidenten op tot 130.000 euro per jaar.”
Het internet heeft onze manier van werken grondig overhoop gehaald. Vandaag gebeurt min of meer hetzelfde, maar zijn mobiele toestellen de katalysator. Hoewel ze tot voor kort gevreesd en zelfs verboden waren door de it-afdeling, worden smartphones en tablets vandaag omarmd door miljoenen werknemers. En allemaal willen ze toegang tot het bedrijfsnetwerk.

De Amerikaanse beveiligingsspecialist Symantec deed een onderzoek naar hoe organisaties omgaan met de consumerization of it. 6.275 bedrijven werden tussen augustus en november 2011 bevraagd, in 43 landen waaronder ook België.

De studie bevestigt alvast we al langer weten, namelijk dat we op een scharniermoment beland zijn wat het zakelijke gebruik van mobiele telefoons en tablets betreft.

Heel wat organisaties maken hun businessapps beschikbaar voor mobiele toestellen, en overwegen om een mobiele versie van de bedrijfseigen toepassingen te laten bouwen (als dat nog niet gebeurd is). Vooruitstrevende bedrijven lopen zelfs met plannen rond om een corporate app store te bouwen, van waaruit werknemers ‘goedgekeurde’ software kunnen downloaden.

Uiteraard is er ook een keerzijde. De adoptie van mobiele toestellen brengt ook heel wat kopzorgen met zich mee. 41 procent van de bevraagde bedrijven beschouwt mobility als hét grootste risico op it-vlak, meer nog dan virtualisatie, Web 2.0 of zelfs (publieke) cloud computing.

“Toestellen kunnen verloren gaan, er wordt gemakkelijker vertrouwelijke informatie gestolen, malware glipt binnen op het bedrijfsnetwerk: de gevaren zijn velerlei”, waarschuwt Philippe Janssens. “En hoewel mobiele incidenten nog niet zo vaak voorkomen als klassieke problemen, liggen de kosten per incident wel hoger. De schade die wordt aangericht is groter, omdat de encryptie en het beheer van mobiele toestellen nog in de kinderschoenen staan. In België lopen de kosten voor mobiele incidenten al op tot 130.000 euro per jaar. En dat is nog maar het begin.”

Windows-wereld “Mobiele incidenten hebben met andere woorden een grotere impact dan de meeste mensen denken”, gaat de algemeen directeur verder. “Zeker nu het ene na het andere mobiele pilootproject wordt opgestart, is het uitkijken geblazen. Dergelijke projecten zijn natuurlijk extra kwetsbaar.”

Janssens benadrukt te bezinnen vooraleer te beginnen, en werknemers vertrouwd te maken met de gevaren inherent aan mobiele toestellen. “Je moet alles niet gaan dichttimmeren, dat slikken jonge mensen ook niet meer, maar je kan ze wel op een bewuste manier met smartphones en tablets leren omgaan.”

“En het it-departement kan het zich vandaag de dag niet meer permitteren om enkel te focussen op de Windows-wereld. It’ers moeten naar het totaalplaatje kijken: kunnen ze gestolen Android-toestellen wissen van op afstand? Staat er degelijke authenticatie-software op de iPads? De beveiligingsstrategie moet met andere woorden grondig worden aangepast.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content