Mobile Vikings gaat internationaal

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Hasseltse mobiele operator Mobile Vikings wil zijn formule (een prepaid simkaart met gratis mobiel internet) uitrollen in het buitenland. Ceo Frank Bekkers denkt in eerste instantie aan Duitsland, Spanje en Polen. Einde maart komt er een kapitaalverhoging van 3 miljoen euro om dat mogelijk te maken. Mobile Vikings focust traditioneel op prepaid mobiel internet. Begin 2009 werden de eerste simkaarten aan de man gebracht, vandaag telt de operator 30.000 klanten en is het bedrijf rendabel. De mvno maakt gebruik van het netwerk van KPN Belgium, dat samen met Concentra een meerderheidsparticipatie heeft in Mobile Vikings.

De Hasseltse mobiele operator Mobile Vikings wil zijn formule (een prepaid simkaart met gratis mobiel internet) uitrollen in het buitenland. Ceo Frank Bekkers denkt in eerste instantie aan Duitsland, Spanje en Polen. Einde maart komt er een kapitaalverhoging van 3 miljoen euro om dat mogelijk te maken.

Mobile Vikings focust traditioneel op prepaid mobiel internet. Begin 2009 werden de eerste simkaarten aan de man gebracht, vandaag telt de operator 30.000 klanten en is het bedrijf rendabel. De mvno maakt gebruik van het netwerk van KPN Belgium, dat samen met Concentra een meerderheidsparticipatie heeft in Mobile Vikings.

“In België zullen we snel aan ons plafond zitten”, beseft Frank Bekkers. “Onze groei zal afklokken tussen de 50 en de 100.000 klanten. Als we twee procent marktaandeel halen, dan hebben we ons werk goed gedaan. Kunnen we vijf procent optekenen, dan zou dat fantastisch zijn.”

Om nog te kunnen groeien, kijkt Bekkers nadrukkelijk naar het buitenland. “We willen wel een kleine speler blijven, maar dat wil niet zeggen dat we ons model niet mogen exporteren. Er zijn heel wat operatoren in het buitenland die hun marktaandeel maar al te graag zouden zien aandikken met 1 à 2 procent. Wij kunnen hen daarbij helpen.”

Volgens de Limburger is er heel wat interesse in landen als Duitsland, Spanje en Polen. Bovendien hoeft Mobile Vikings zich niet te beperken tot plaatsen waar de huidige partner KPN actief is, “al ligt het voor de hand dat we eerst binnen KPN rondkijken.”

Het land dat eerst aan bod zou komen, is Duitsland. “Ik ken die markt goed, en er is nog heel wat mogelijk op het vlak van mobiel internet. Intussen praten we met alle grote operatoren, met de bedoeling om met één van die partijen in zee te gaan en te lanceren in het najaar. Als we in Duitsland ooit een marktaandeel van 1 procent kunnen halen, dan zou dat een geweldig resultaat zijn. Polen is trouwens ook een enorme groeimarkt.”

“Als we in België, waar we het zonder volwaardige 3G-dekking moeten doen, een aandeel van 1,5 tot 2 procent kunnen halen, dan kunnen we ook in andere landen een deel van de markt inpikken. Meer nog: op termijn wil ik van Mobile Vikings een merk maken dat dezelfde weerklank heeft als grote internationale brands.”

Om één en ander mogelijk te maken, komt er einde maart een kapitaalverhoging van drie miljoen euro, “de grootste injectie uit onze geschiedenis”, klinkt het nog. Wie er juist verantwoordelijk is voor de verhoging, wil Bekkers niet kwijt. “Ik kan enkel zeggen dat het management een duit in het zakje doet, en dat KPN nooit een meerderheid zal hebben in ons bedrijf, ook niet na deze ronde.”

“De kapitaalverhoging is ook nodig om ons dienstenaanbod verder uit te breiden”, gaat Bekkers verder. “Zo denken we aan een betaaldienst over IP, en willen we met een aanbod komen voor de zakenwereld.”

Bellen over wifi Wat dat dienstenaanbod betreft, hebben Mobile Vikings en Mondial Telecom intussen alvast een eerste gezamenlijk testproject rond telefonie over wifi afgerond. Vanaf vandaag wordt de groep gebruikers vergroot van 50 naar 250. “In een eerste fase hebben we vooral technische mensen laten ‘spelen’ met de technologie, nu komen daar ook gewone gebruikers bij. Op basis van hun feedback kunnen we ons product verfijnen, en later op het jaar een officiële lancering plannen.”

Bekkers zou graag zien dat zijn klanten nog dit jaar kunnen bellen over wifi. De technologie om dat te doen, komt van Mondial Telecom. Dat bedrijf heeft met Cherry een applicatie ontwikkeld die gekend is omwille van haar seamless handover. Van zodra de ontvangst van het wifi-signaal wegvalt, wordt er automatisch overgeschakeld naar het gsm-netwerk van een operator (in dit geval Base).

De Hasselaar maakt zich sterk dat de traditionele operatoren, waaronder partner KPN Belgium, hem geen stokken tussen de wielen zullen steken. “Ze kijken misschien nog met enige argwaan naar telefonie over wifi, maar uiteindelijk is het ook voor hen een goede zaak. Door de exponentiële groei van het dataverkeer, moeten hun netwerken immers ontlast worden.”

Hoeveel de extra service juist gaat kosten, is nog niet duidelijk. “Onze leden zullen uiteraard iets moeten betalen voor het gebruik van de Cherry-software die ze op hun smartphone plaatsen. Uit de eerste test is trouwens gebleken dat de meesten daar geen graten in zien. Zij vinden het veel belangrijker dat ze altijd en overal hun nummer kunnen behouden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content