Mobiliteitsapp ‘Maas’ kan autogebruik tot een derde terugbrengen
De mobiliteitsapp ‘MaaS’ zou het gebruik van de privéwagen tot een derde kunnen terugbrengen. Dat concludeert Touring uit de resultaten van een drie maanden durende proefperiode bij 100 testpersonen in Gent.
De mobiliteitsapp ‘MaaS’ zou het gebruik van de privéwagen tot een derde kunnen terugbrengen. Dat blijkt uit de resultaten van een drie maanden durende proefperiode waaraan 100 testpersonen in Gent hebben deelgenomen. Dat meldt Touring, die in de app openbare vervoersmaatschappijen, taxibedrijven, auto- en fietsdeelsystemen samenbrengt met de bedoeling verstandiger om te springen met verplaatsingskosten. De app wordt binnenkort ook gelanceerd in Brussel en Antwerpen.
MaaS (Mobility as a Service) is een app die voor elke verplaatsing de duur en kost van de rit vergelijkt met de eigen auto, een deelauto, het openbaar vervoer, de fiets of de taxi. De proefpersonen kregen een mobiliteitsbudget waarmee ze hun vervoer mochten organiseren. Het effect op hoe ze hun uitgaven besteden blijkt groot. “We zien het aantal afgelegde kilometers met de privéwagen teruglopen tot ongeveer een derde. Bij ‘ketenverplaatsingen’ zoals de kinderen naar school brengen, verder rijden naar het werk en ‘s middags boodschappen doen, kiezen mensen al sneller voor de auto. Als Maas goed werkt, en we zijn zeker op de goede weg, wordt de winst vooral bij dat soort complexe verplaatsingen gehaald”, zegt professor Frank Witlox van het Instituut voor Duurzame Mobiliteit van de Universiteit Gent. “Ik weet hoe moeilijk het is om die overschakeling te laten gebeuren. Als mensen weten wat het aanbod is en het eenvoudig leren kennen, gebruiken ze het ook. Dat is hoopvol”, zegt Gents schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).
Touring, die voor de ontwikkeling van de app en de proefperiode zo’n 750.000 euro heeft uitgetrokken, ziet vooral potentieel in stedelijke gebieden. “Terwijl de privéauto vooral werd ingeschakeld voor langere verplaatsingen, ging men voor de overige verplaatsingen al sneller een beroep doen op een deelauto”, klinkt het. Touring onderhandelt momenteel met openbare vervoersmaatschappijen en andere mobiliteitsbedrijven in Brussel en Antwerpen. Tegen het eerste kwartaal van 2018 zou MaaS ook in die steden gelanceerd worden