Mobistar: ‘Televisie-aanbod over VDSL vóór eind volgend jaar’

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

“Voor een keer evolueert de regelgeving in de goede richting”, glimlachte Mobistar-ceo Benoit Scheen tijdens de voorstelling van de semensterresultaten. Nu de Belgische kabel zo goed als zeker wordt opengesteld, kan de France Telecom-dochter luidop beginnen dromen van een aantrekkelijker internet- en televisie-aanbod. “Klanten die geen schotelantenne willen plaatsen, zullen bij ons terecht kunnen via VDSL, of langs de kabel.” Mobistar haalt nog steeds het gros van zijn omzet uit mobiele telefonie, maar gsm-inkomsten staan onder druk, zeker sinds de mobiele terminatie- en roamingtarieven naar beneden dienden te worden bijgesteld. Dat beseft ook Benoit Scheen, die tijdens de voorstelling van de semesterresultaten van zijn bedrijf nog eens in de verf zette dat Mobistar meer dan ooit een complete operator is, die naast mobiele telefonie nog heel wat andere troeven in de aanbieding heeft, zoals machine to machine, internet en televisie.

“Voor een keer evolueert de regelgeving in de goede richting”, glimlachte Mobistar-ceo Benoit Scheen tijdens de voorstelling van de semensterresultaten. Nu de Belgische kabel zo goed als zeker wordt opengesteld, kan de France Telecom-dochter luidop beginnen dromen van een aantrekkelijker internet- en televisie-aanbod. “Klanten die geen schotelantenne willen plaatsen, zullen bij ons terecht kunnen via VDSL, of langs de kabel.”

Mobistar haalt nog steeds het gros van zijn omzet uit mobiele telefonie, maar gsm-inkomsten staan onder druk, zeker sinds de mobiele terminatie- en roamingtarieven naar beneden dienden te worden bijgesteld. Dat beseft ook Benoit Scheen, die tijdens de voorstelling van de semesterresultaten van zijn bedrijf nog eens in de verf zette dat Mobistar meer dan ooit een complete operator is, die naast mobiele telefonie nog heel wat andere troeven in de aanbieding heeft, zoals machine to machine, internet en televisie.

Maar het aantal triple play klanten (dat naast telefonie en internet ook televisie afneemt), valt vooralsnog tegen. Zo konden er tot op heden nog maar 21.000 abonnees worden opgetekend, waarvan slechts 11.000 dit jaar. De vooropgestelde 50.000 vóór eind 2011, is zo goed als onhaalbaar.

“In april en in mei merkten we een vertaging in de markt”, zoekt Scheen een verklaring, “misschien zat het goede weer er wel voor iets tussen. We begeven ons ook op een nieuw terrein, en dat is altijd even aftasten. Al was het maar om te weten te komen wanneer we promoties kunnen geven en wanneer niet.”

Dat Telenet en Belgacom momenteel gewoon een aantrekkelijker televisie-aanbod hebben, wou Scheen niet gezegd hebben. Maar hij benadrukte wel dat er naast het satelietaanbod sowieso bijkomende oplossingen zullen worden aangeboden. Zij het via het VDSL-netwerk van Belgacom, zij het via de kabel van Telenet. Beide kan ook, want Mobistar heeft settopboxen die klaar zijn voor verschillende technologieën.

Logischerwijs zijn de gesprekken met Belgacom al verder gevorderd dan die met Telenet. “In het VDSL-geval hebben we de regulaitoire beslissingen niet afgewacht, en zijn we al sneller rond de tafel gaan zitten”, klonk het in Evere. “Maar VDSL is niet overal beschikbaar, dus is het maar logisch dat we ook naar de kabel kijken. Over VDSL zouden we nog voor het einde van 2012 met een televisie-aanbod willen starten. Via de kabel zal het allicht nog ietsje langer duren. Daarvoor moeten we trouwens ook een technische aanpassing doorvoeren aan onze settopboxen.”

Of Belgacom en Telenet de markt tegen dan niet onder elkaar verdeeld hebben? “Dat denk ik niet”, aldus nog Scheen. “De helft van de Belgen kijkt nog steeds analoog naar de televisie, en het switchen van aanbieder zal steeds gemakkelijker worden. We hebben dus zeker nog een interessant perspectief.”

Uitbreiding

Het huidige televisie-aanbod wordt in september overigens uitgebreid met films op aanvraag. Daarnaast lopen er ook onderhandelingen met televisiezenders over het leveren van televisieprogramma’s op aanvraag. Prijzen voor die diensten kon Mobistar nog niet geven.

Voorts komt er ook een nieuwe versie van Mobistars iPhone-app, waarmee de klant zijn smartphone tot afstandsbediening kan omvormen. Ook is het met de toepassing mogelijk om foto’s of muziek met enkele klikken vanop de iPhone op het televisiescherm te laten verschijnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content