Moderne technologie voor Dijlevaart-project rond Damiaan

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Tijdens het ‘Fiere Dijle’-project ter ere van de heiligverklaring van Pater Damiaan, zullen 25 hoogtechnologische bootjes de Dijle afvaren, van Leuven tot Tremelo.

Tijdens het ‘Fiere Dijle’-project ter ere van de heiligverklaring van Pater Damiaan, zullen 25 hoogtechnologische bootjes de Dijle afvaren, van Leuven tot Tremelo.

Toen Jozef De Veuster midden 19e eeuw naar Hawaï verkaste, was er nog geen sprake van iPhones, TomTom’s of flatscreens. Maar Damiaan toonde wel interesse voor de technologische ontwikkelingen van zijn tijd. Zo had Graham Bell de telefoon nog niet uitgevonden, of De Veuster liet al telefoonlijnen installeren op Molokaï.

De Vlaamse Ingenieurskamer kwam dan ook op het idee om het Damiaanjaar af te sluiten met een toeristisch spektakel op 16 en 17 april, waarbij 25 bootjes volgestouwd met multimedia de Dijle afvaren. Op elk van de ‘onbemande eilandjes’ moet een episode uit het leven van Damiaan worden uitgebeeld.

De boten, die beschikbaar worden gesteld door de organisatie, ondersteunen wifi, 3G en bluetooth, en zijn uitgerust met elektromotoren, twee pc’s, een batterij die het minstens 5 uur kan uitzingen, twee webcamera’s, led-lichtjes, twee HD-camera’s (om detailbeelden door te sturen) en twee videoschermen.

Omdat de onbemande vaartuigen bestuurd worden via het internet, is er theoretisch gezien heel wat mogelijk. Zo kunnen de talrijke usb-poorten op de pc’s (tot 240) bijvoorbeeld gebruikt worden om details in de miniaturen tot leven te wekken, of om een vorm van interactiviteit met de toeschouwers op te zetten.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de aanwezigen kunnen volgen wat er gebeurt op de bootjes via hun mobieltje, of via hun draagbare spelcomputer. “Toestellen met wifi kunnen bijvoorbeeld een reeks foto’s of extra achtergrondinformatie binnenkrijgen op het moment dat een boot voorbijvaart”, zegt organisator Jaak Geens.

“Een andere mogelijkheid is dat we bekende personen speeches laten geven, die dan geprojecteerd worden op de schermen op de boot, maar ook op de schermpjes van de toeschouwers.”

Hoe gedetailleerd en interactief de vaartuigen juist worden, hangt af van de bouwers. Dat moeten creatievellingen zijn uit technische scholen, hogescholen en universiteiten. En daar klemt het schoentje een beetje. Bij de voorstelling van ‘Fiere Dijle’ klonkt het bij leraars en professoren dat het wel héél kort dag is om nog een interessant bootje in elkaar te kunnen steken.

“De meeste studenten zijn bezig met één of andere eindproef, en hebben met andere woorden geen tijd om nog een interessant project uit te tekenen”, klonk het bij velen. Idem dito wat de gsm-applicaties betreft. Videostreaming zelf staat al op punt, “maar wie gaat de applicaties bouwen? En wanneer?”

Jaak Geens beseft dat er weinig tijd is, maar ziet Fiere Dijle eerder als een ‘rapid prototyping’-platform, als een testplatform voor nieuwigheden met een lage instap. Het project wordt georganiseerd door de Vlaamse Ingenieurskamer, het ingenieursportaal K VIV, Vlaams Brabant en de betrokken gemeenten. De organisatie verwacht een kostprijs van 300.000 euro, maar heeft al grote sponsors zoals Dexia en de Nationale Loterij kunnen aantrekken.

[www.fieredijle.be]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content