N-VA wil Vlaamse eID

Pieterjan Van Leemputten

Als het aan de N-VA ligt dan komen er binnenkort Vlaamse eID’s. Op die manier wil de partij letterlijk de Vlaamse identiteit benadrukken.

Als het aan de N-VA ligt dan komen er binnenkort Vlaamse eID’s. Op die manier wil de partij letterlijk de Vlaamse identiteit benadrukken.
Het idee speelt volgens doorgaans betrouwbare bronnen al enkele maanden bij de partij. Men wil er geen verkiezingsthema van maken, maar wie na 25 mei met de N-VA in zee wil gaan, krijgt het voorstel wel op de onderhandelingstafel.

De Vlaamse eID zou in eerste instantie dezelfde functionaliteiten hebben als de grijs-groene identiteitskaart die we vandaag al hebben. Wel zal ze in de komende jaren veel nauwer aansluiten bij Vlaamse overheidsdiensten zoals wonen, technologie, innovatie, landbouw- en visserij. N-VA geeft de voorkeur aan een geel-zwarte identiteitskaart met het logo van een Vlaamse leeuw, maar wil daar volgens onze bronnen geen breekpunt van maken.

Binnen de Vlaamse overheid is men niet enorm verrast over het plan. “Er zit een zekere logica in. De eID’s worden vandaag uitgereikt door de gemeenten en zij zijn sinds enkele staatshervormingen een gewestelijke materie,” licht Geert Mareels, e-governmentmanager van de Vlaamse Overheid, toe. “Een gewest moet de gemeenten kunnen ondersteunen in het uitreiken en dus ook zorgen dat die kaart perfect aansluit op de openbare diensten.”

Belg, met Vlaamse optiesVoor alle duidelijkheid: met de nieuwe kaart ben je nog steeds Belg. Wel kunnen Vlamingen nadien aangeven of ze als Belg of Vlaming worden aangesproken. Ook zal je bij een eventuele splitsing van het land heel snel en kosteloos van nationaliteit kunnen wisselen. Dat kan met de Vlaamse eID zelfs van thuis uit. Hiervoor worden Vlaamse eID’s uitgerust met een zogenaamd HOlographic Allocation eXchange. Zo kan je via de kaartlezer van thuis uit van nationaliteit wisselen.

Vandaag wordt de eID geleverd door Zetes. Een Vlaamse eID vereist vooral op technisch vlak enkele aanpassingen, maar kan in principe door dezelfde partij worden uitgegeven mocht de nieuwe kaart er komen nog voor het contract afloopt.

Exit Tax-on-web?In de marge van het voorstel wordt er ook nagedacht om enkele federale overheidsactiviteiten alvast een Vlaamse naam te geven. Veel staat daar nog niet van op papier, behalve de intentie om Tax-on-web te vervangen door ‘Belasting-op-het-web’.

Update: aprilvis 🙂

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content