NearShop geeft lokale e-commerce een duwtje in de rug

Op iets meer dan anderhalf jaar tijd is NearShop, een platform voor ‘buurtwinkel e-commerce’ erin geslaagd om zowat 80 (kleine) handelaars rond zich te verzamelen.

Op iets meer dan anderhalf jaar tijd is NearShop, een platform voor ‘buurtwinkel e-commerce’ erin geslaagd om zowat 80 (kleine) handelaars rond zich te verzamelen.

In 2013 telde de site in totaal ongeveer 38.000 unieke bezoekers. De verkoop schommelt zeer sterk in functie van de soorten handelaars die gebruik maken van de oplossing: “sommige winkeliers verkopen niets online, maar genereren wel telefonische bestellingen. Andere handelaars verkopen voor 400 euro per dag”, aldus oprichter Vincent Bultot.

Zelf begon hij met de ontwikkeling van een e-commerce-website voor elektronische toestellen, totdat hij tot het besef kwam dat de meeste online verkoopprocessen – betalingen, leveringen, facturatie, doorverwijzingen – eigenlijk voor elke soort handel gelijk zijn.

Vandaar het idee van een ‘community’-oplossing voor lokale handelaars tegen zeer betaalbare prijzen: 29 euro per maand voor een volledige integratie in de gemeenschappelijk site Nearshop, en 59 euro per maand voor een winkel op maat.

Hannuit

In 2014 besloot de start-up om een tandje bij te steken. “Ons doel is om aan meer dan 200.000 unieke bezoekers te geraken.” Hoe we dat willen bereiken? Door te mikken op samenwerkingsverbanden met steden die hun handelsstructuur (nieuw) leven willen inblazen, meer bepaald in het centrum van de stad.

Kort na haar oprichting telde de jonge onderneming al een goeie twintig handelaars in Bergen, met steun van de lokale overheid. Deze keer wil ze echter nog verder gaan door buurt-e-commerce sites te creëren die speciaal voor de stad ontworpen zijn.

“Wij bieden een digitale oplossing op maat aan voor lokale overheden die oog hebben voor ‘smart cities’ en voor de bekendheid van hun stad en die hun winkeliers willen helpen om zich online te ontwikkelen”, licht Vincent Bultot toe.

De eerste stad die haar handelaars rond zich heeft verenigd, is Hannuit, en wel op initiatief van de vereniging van lokale handelaars. Eind januari zal de site 4280.be operationeel zijn (intussen kan u een demo bekijken op demo-city.be), met een speciale actie voor Valentijnsdag.

Daarna is het de beurt aan andere steden, waaronder ‘een grote stad in Vlaanderen’, die het project al heeft goedgekeurd en het elk ogenblik kan ratificeren.

De winkeliers kunnen gratis een doorverwijzing krijgen op de community-sites. Ze moeten alleen betalen als ze gebruik willen maken van de mogelijkheden voor online verkoop. Vincent Bultot hoopt dat een dergelijke gepersonaliseerde site in de kleuren van een stad zal zorgen voor enige wedijver tussen de handelaars.

NearShop wil zijn ontwikkeling nu in een stroomversnelling brengen door zich uit te breiden naar Frankrijk en Duitsland. “We willen onze 2 jaar voorsprong op de concurrentie, die er zeker zal komen, graag handhaven.”

De start-up hoopt binnen zes maanden 260.000 euro fondsen op te halen. Op de recente beurs LeWeb in Parijs kwam ze in aanraking met allerlei potentiële investeerders en beleggers. “Er wordt ons verteld dat dit bedrag veel is voor een ‘business angel’, maar te weinig voor een investeringsmaatschappij in risicokapitaal”, aldus Vincent Bultot, die er toch alle vertrouwen in heeft.

Wat de technische prioriteiten betreft stelde Bultot vast dat 10 procent van het verkeer op Nearshop afkomstig is van smartphones en tablets.

Een ‘responsive web’-versie van de site, geschikt voor mobiel internet en ontwikkeld in HTML 5, is gepland voor midden februari. En enkele maanden later zou er een echte m-commerce-app volgen.

Op middellange termijn wil het jonge bedrijf aandacht gaan schenken aan de ontwikkeling van ‘buurtwinkel-e-commerce’ op de lokale connected tv. Ook hiervoor kon het interessante contacten leggen op LeWeb.

Paspoort

Naam bedrijf: Nearshop (nearshop.be)
Opgericht in: 2012
Personeel: 7 medewerkers (waarvan 3 in loondienst)
Omzet: 200.000 euro (op anderhalf jaar tijd)
Kapitaal: 120.000 euro eigen kapitaal

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content