Nederlandse iPad-school keert terug naar boeken

Stefan Grommen

18/07/2012 - 09:43

Het Hondsrug College in het Nederlandse Emmen, dat zich de eerste 'iPad-school' noemde, gaat komend schooljaar weer met gewone schoolboeken aan de slag.

Dat meldt de krant Dagblad van het Noorden. Vorig jaar liet de school nog trots weten dat alle leerlingen voortaan enkel nog zouden leren en huiswerk maken op hun iPad, als eerste school in Nederland. Aanvankelijk startte een proef bij drie klassen, maar inmiddels zijn al 700 iPads uitgedeeld.

Dat wordt nu ietwat teruggeschroefd. De leerlingen zouden in de toekomst nog steeds een iPad krijgen en mogen gebruiken, maar minstens voor een deel van de lessen schakelt de school weer over naar klassieke schoolboeken.

De school zegt dat de uitgever nog niet alle lesstof digitaal heeft, een stelling die ontkend wordt door uitgever ThiemeMeulenhoff. Daarnaast zou de school vastzitten aan een Europese aanbesteding en eerder gesloten contracten met uitgevers en distributeurs voor schoolboeken

iPad-onderwijs, het komt er blijkbaar niet zonder slag of stoot. Ook in ons land werd het idee van een iPad-school hier en daar opgepikt. Bull Belux-ceo Saskia Van Uffelen poneerde in een opiniestuk dat alle scholen iPad-scholen moesten worden, waarop even een publiek debat over onderwijs en ict oplaaide. In Blankenberge wilde het Sint-Pieterscollege/Sint-Jozefhandelsschool ook iPads voor alle leerlingen, maar de school werd na klachten van ouders onlangs teruggefloten. En ook de Vlerick Management School test iPads uit als vervanging voor het bestaande didactisch materiaal.

Data News in je nieuwsoverzicht op Facebook

Meer over: , ,

 

Reacties

hmtk | 20 juli 2012

Een succesverhaal in welke zin? Marktaandeel? Linux is nog altijd in de eerste plaats een server OS. Op de desktop is het relatief irrelevant. Op tablets in het Westen onbestaande.

Ongepast?

vaag | 20 juli 2012

@hmtk "Kijk maar naar de nest die Debian is." Ik kijk en zie een ongelooflijk succes verhaal: ondersteuning aantal hardware platformen, basis voor niet onbelangrijke distributies, ...

Ongepast?

hmtk | 18 juli 2012

janb68: welke Open Source tablets zijn er? Open Source en democratie zijn trouwens niet hetzelfde. Kijk maar naar de nest die Debian is. Nee, als het onderwijs tablets wil gebruiken moet men maar zorgen dat de apps die ze willen gebruiken op de grote mobile OS's werken. iOS, Android en binnenkort Windows8/WindowsRT. Het voordeel van een tablet tegenover een klassieke laptop ontgaat me trouwens nog steeds.

Ongepast?

janb68 | 18 juli 2012

Inderdaad, ikke77. Zelfs al zou het wenselijk zijn om één of ander tablet te gebruiken voor het onderwijs (wat nu idd nog wat te vroeg is) zou men beter richting Open Source kijken. Dat zou alleszins de meer democratische manier zijn om te onderwijzen.

Ongepast?

ikke77 | 18 juli 2012

Goed! Ik ben zelf IT'er en fan van al wat technologie is, maar iPads aan leerlingen geven is toch wel een van de stomste ideeen van de afgelopen jaren.

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News dagelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Start-ups maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Jobs wekelijkse nieuwsbrief

E-mail:
 

Whitepapers