Nest’up brengt TechStars-concept naar Wallonië

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Zes innovatieve Waalse wannabe-starters worden gedurende negen weken intensief gecoacht en wegwijs gemaakt in het ondernemerschap tijdens de eerste editie van Nest’up, een start-up accelerator-programma geënt op het Amerikaanse TechStars-concept.

Zes innovatieve Waalse wannabe-starters worden gedurende negen weken intensief gecoacht en wegwijs gemaakt in het ondernemerschap tijdens de eerste editie van Nest’up, een start-up accelerator-programma geënt op het Amerikaanse TechStars-concept. Tussen 17 september en 16 november worden de uitverkorenen ondergebracht in het Smart Work Center van Mont-Saint-Guibert (vlakbij Louvain-La-Neuve). Daar worden ze op de voet gevolgd door zes coaches en een dertigtal experts, mentors en ondernemers. Bedoeling is de starters op een intensieve manier diets te maken in het ondernemerschap. Wat zijn de valkuilen? Hoe stamp ik een bedrijf uit de grond from scratch? Welke stappen moet je doorlopen? Wat zijn de best practices? Hoe stel ik een financieel plan samen?

Als grote apotheose volgt er een Demo Day, alwaar de zes teams hun start-up mogen voorstellen aan een rist Belgische en Amerikaanse investeerders. Niet dat Nest’Up een wedstrijd is. Vanaf het moment dat je project uitverkozen is, ben je eigenlijk al een winnaar en wordt er in zeker zin al geïnvesteerd in je bedrijf-in-spe. Creative Wallonia legt daartoe 200.000 euro op tafel.

“200.000 euro is het budget dat een start-up met 10 personen nodig heeft om het drie maanden te kunnen uitzingen”, zegt mede-initiatiefnemer Olivier Verbeke (Idealy). “Wij bouwen met dat budget zes nieuwe start-ups in eenzelfde tijdspanne. De laureaten worden misschien niet verder gefinancierd na hun deelname, maar we eisen ook geen deel op van het kapitaal. In die zin is onze adaptatie van TechStars uniek in de wereld. We zorgen enkel voor visibiliteit, opdat er later gemakkelijker geld kan worden opgehaald.”

Uiteraard komt niet zomaar iedereen in aanmerking voor deze eerste editie van wat een jaarlijks evenement moet worden. In de VS gaat TechStars door het leven als ‘the startup accelerator that’s tougher to get into than Harvard’, en ook in Wallonië gelden er strenge selectiecriteria. Zo moeten de teams uit twee tot drie complementaire personen bestaan, moet het idee echt wel innovatief zijn, en moet het mogelijk zijn om in negen weken een werkend prototype te bouwen.

Een 15-tal veelbelovende projecten wordt weerhouden voor de ‘halve finale’ op 13 september, wanneer de zes echte finalisten bekend gemaakt worden. Geïnteresseerden kunnen hun concept of productvoorstel indienen via de site van Nest’up, en dit nog tot 9 september.

Fostering Ideas

Nest’up is een initiatief van de pas opgerichte vzw Fostering Ideas, die, geruggesteund door Creative Wallonia, aan een ecosysteem bouwt voor entrepreneurs in Wallonië. Onder meer Ben Piquard (MIC Mons), Damien Van Achter (professor en voormalig journalist), Simon Alexandre (Centre d’ Excellence en Technologies de l’Information et de la Communication CETIC) en Olivier Verbeke zelf engageren zich.

“Een ander initiatief van Fostering Ideas is een storytelling platform waarop we verhalen van ondernemers gaan brengen, en dit van over heel het land”, aldus nog Verbeke. “Belgen zijn veel te bescheiden, maar er lopen zoveel straffe landgenoten rond met straffe verhalen, dat het jammer is dat ze zo weinig bekend zijn. Ons nieuwe platform wil daar iets aan doen, en een zekere dynamiek creëren.”

Het storytelling platform van Fostering Ideas wordt gelanceerd in samenwerking met de krant Le Soir, maar alle content wordt onder het ‘Creative Commons’-label gepubliceerd. “We wilden met niet van nul beginnen, en werken daarom samen met Le Soir”, klinkt het nog, “opnieuw omwille van de zichtbaarheid. Maar we kunnen ook linken naar verhalen van Data News, laat dat duidelijk zijn. Wat dat betreft zijn we volledig vrij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content