Netbeheerders tegen grote uitrol slimme meters

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De vijf Belgische distributienetbeheerders verwerpen de grootschalige uitrol van slimme meters, een eis van Europa.

De vijf Belgische distributienetbeheerders verwerpen de grootschalige uitrol van slimme meters, een eis van Europa.

Ze pleiten ervoor enkel een slimme meter te plaatsen bij diegenen die zelf energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, en bij de gezinnen met een budgetmeter. Dat schrijft L’Echo. Eandis, Infrax (Vlaanderen), Ores, Tecteo (Wallonië) en Sibelga (Brussel) hebben de violen gestemd over de slimme meters. In een document bestemd voor de regionale regeringen verwerpen ze de grootschalige uitrol van de slimme meters. Op basis van studies en lopende proefprojecten “zijn we tot de conclusie gekomen dat de slimme meter niet rendabel is voor geen van de actoren (verbruikers, netbeheerders etc.)”, zegt Philippe Massart, communicatieverantwoordelijke bij Sibelga.

Technologie nog niet op punt

De slimme meters moeten er voor hen dus enkel bij de zelfproducenten van energie en bij de gezinnen met budgetmeter komen. Ook merken de netbeheerders op dat de technologie van de slimme meter nog niet op punt staat. Wel vinden ze dat de analoge meter moet verdwijnen. Ze pleiten voor een elektronische meter, maar dan één die geen gegevens communiceert met de netbeheerder. Een slimme energiemeter is een toestel dat het verbruik automatisch aan de netbeheerder doorgeeft en verschillende nieuwe toepassingen mogelijk maakt in het kader van een ‘smart grid’.

Golf van kritiek

In mei liet energieminister Freya Van den Bossche nog de intentie blijken om de plannen voor de installatie van ‘slimme meters’ voor het meten van het stroomverbruik op brede schaal uit te stellen. Al snel bleek dat te passen in een veel bredere golf van twijfel rond kosten, baten, security, privacy en zelfs gezondheidszorgen.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content