Nico is dood

Volgend schooljaar zijn de CLB-medewerkers verlost van een duur ettertje. Het kwakkelende ict-project bij het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB), Nico, wordt door Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke ten grave gedraven.

Volgend schooljaar zijn de CLB-medewerkers verlost van een duur ettertje. Het kwakkelende ict-project bij het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB), Nico, wordt door Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke ten grave gedraven.

Begin september [kaartten we hier het ict-project bij het CLB aan] dat al zo’n 5 jaar spaak loopt. Met behulp van de applicatie ‘Nico’ moesten de CLB-mensen psychische, pedagogische en medische gegevens van leerlingen registreren en onderling uitwisselen. Voor de overheid zouden die gegevens ook een instrument zijn om het beleid te sturen. Maar de oplossing van softwarebedrijf Cronos kon nooit aan de verwachtingen voldoen. Hoewel de beherende vzw Nico het voorbije schooljaar nog inspanningen heeft gedaan om het project te redden, heeft Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke nu beslist om volgend jaar de stekker uit te trekken. Het project heeft minstens 6 miljoen euro gekost. Tot volgend schooljaar hoeft Nico nog slechts beperkt gebruikt worden.

Aanleiding van de beslissing van Vandenbroucke was het advies van het ict-consortium EDS-Telindus. “Nico kan enkel met aanzienlijke bijkomende aanpassingen en investeringen bijgestuurd worden om de vooropgestelde doelstellingen te vervullen”, stelden beide bedrijven. “Nico wordt daarom beter vervangen door een eenvoudiger en performanter model waarbinnen die doelstellingen eveneens gerealiseerd kunnen worden.” Vandenbroucke rekent nu op datzelfde consortium, in het kader van het Vlaamse ict-contract, om al tegen volgend schooljaar een nieuwe applicatie op poten te zetten. “De verwezenlijkingen van het Nico-project zullen maximaal worden gebruikt bij de ontwikkeling van een nieuw systeem, rekening houdend met de plus- en minpunten die uit de adviezen naar voren kwamen”, klinkt het. Ook wordt bekeken hoe de data in de Nico-applicatie kunnen worden overgeheveld.

Om dit jaar nog door te komen met Nico en de overschakeling naar het nieuwe project te leiden, zegt de minister 240.000 euro uit te trekken en 1,5 voltijdse equivalent (FTE) vrij te maken. Bij de christelijke onderwijsvakbond COC trekken ze even een wenkbrauw op. “Dat is geen vers geld: het was vrijgekomen door het wegvallen van enkele klerken en wij hadden toegezegd om het te gebruiken voor het Nico-project”, legt nationaal secretaris Marleen Gysels uit. “Bovendien hadden we voorheen 5 FTE’s en nu nog slechts 1,5. De minister kan dat geld ook niet zomaar in een nieuwe applicatie pompen. Daarover willen we opnieuw aan tafel zitten.”

Hoewel de tevredenheid over de komst van een nieuwe applicatie groot is, houdt Gysels een onaangename nasmaak over aan Nico. “De leden van de algemene vergadering van de vzw hebben volgens ons een verpletterende verantwoordelijkheid voor het falen van het project. In tegenstelling tot wat sommigen beweren, zaten er bij het CLB weinig ‘non-believers’. Op het vlak van hardware zijn we er bijvoorbeeld heel wat op vooruitgegaan dankzij Nico. Het probleem was gewoon dat de software niet werkte en dat onze klachten nooit geloofd werden.”

De overheveling naar EDS-Telindus is niettemin ook een sprong in het ijle. Het Vlaamse ict-raamcontract wordt in november immers opnieuw gegund. Haalt niet EDS-Telindus het, maar wel het andere consortium Accenture-Dimension Data, dan zal de rest van het schooljaar gespendeerd worden aan de transitie naar de nieuwe dienstverlener. Een nieuwe CLB-applicatie zal dan op zich laten wachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content