Nieuwe dataretentiewet: de overheid blijft u volgen

© iStock

De regering heeft een nieuw wetsvoorstel klaar dat bepaalt welke gegevens telecomoperatoren van klanten moeten bijhouden en wie er toegang toe krijgt. Deze bijgewerkte versie van de oude dataretentiewet krijgt al meteen tegenwind.

Dat schrijft De Morgen.

Anderhalve maand geleden vernietigde het Grondwettelijk Hof de wet die bepaalde dat telecomoperatoren één jaar lang gegevens moeten bijhouden over elektronische communicatie. Een overwinning voor de Liga voor de Mensenrechten, maar veel zorgen voor politie en justitie.

Wijzigingen

In het nieuwe wetsvoorstel zitten een aantal belangrijke wijzigingen. Zo krijgt het gerecht pas toegang tot de data als het beoogde resultaat niet kan bereikt worden door een meer privacyvriendelijke manier van werken, schrijft de krant.

Een tweede aanpassing bepaalt wie toegang heeft tot de gegevens. Een derde wijziging houdt in dat het nieuwe voorstel een onderscheid maakt tussen vier soorten van gegevens en daar een bewaartermijn aan koppelt. Voor misdrijven waarop een straf van minder dan een jaar staat, kan justitie de gegevens niet raadplegen.

‘Lacunes’

Daarbovenop komt een bescherming voor dokters, advocaten en journalisten, die vallen onder het beroepsgeheim.

De telecomoperatoren krijgen vier weken de tijd om te reageren op het voorstel. Daarna geeft de Privacycommissie haar advies.

Bij de Franstalige Orde van Advocaten waarschuwt men echter al dat het wetsvoorstel in zijn huidige vorm opnieuw zal worden aangevochten. Men vindt dat er weliswaar stappen in de goede richting gezet worden, maar de wet bevat volgens de organisatie nog te veel lacunes.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content