Nieuwe malware op 1 miljoen Android-smartphones: kijk of je geïnfecteerd bent

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Meer dan een miljoen Android-smartphones zijn besmet met Gooligan, een nieuwe malwarevariant. Volgens het beveiligingsbedrijf Check Point Software kunnen kwaadwillenden de malware gebruiken om gevoelige informatie van Android-apparaten te stelen. Denk daarbij aan data uit Gmail, Google Foto’s en Google Drive.

Op het moment lijkt er geen sprake van grote datadiefstal. De hackers die achter Gooligan zitten lijken de toegang tot Android-smartphones en de daaraan gekoppelde Google-accounts vooral te gebruiken om nep-reviews in de Google Play Store te plaatsen. Google zegt van de kwetsbaarheid die door Gooligan wordt uitgebuit op de hoogte te zijn en aan een oplossing te werken. Het veelgeprezen tweestapsverificatiesysteem waarmee je je accounts kunt beschermen heeft in het geval van Gooligan geen nut, de malware omzeilt dat systeem.

Weinig gevallen in ons land

Uit de cijfers van Chechpoint blijkt dat er in ons land maar 348 toestellen besmet zijn. Voor het overgrote deel is de malware actief in Azië (57 procent), daarnaast is het ook redelijk actief in zowel Noord- als Zuid-Amerika (19 procent) en Afrika (15 procent). In Europa bevinden zich 9 procent van de miljoen besmette toestellen.

Bent u gehackt?

De infectie start wanneer een gebruiker een met Gooligan geïnfecteerde app downloadt en installeert op een kwetsbaar Android-apparaat, of door te klikken op een geïnfecteerde link in een phishing-bericht. Gooligan richt zich op Android-toestellen met verouderde software. Vooral Android 4 (Jelly Bean, KitKat) en 5 (Lollipop) liggen onder vuur. Daarom blijft het van belang om uw toestel up to date te houden.

Het lijkt er bovendien op dat de malware grotendeels op de apparaten gekomen is door apps die niet via de officiele Google Play Store gedownload zijn. De apps die via Gooligan op het toestel komen zijn namelijk afkomstig uit het illegale circuit.

Via een door Checkpoint opgezette website kunt u nagaan of u tot de slachtoffers behoort.

Zo voorkomt u dat u gehackt wordt

Technisch gezien kan alles dat verbonden is met het internet gehackt worden. Maar er zijn een aantal dingen die u hier tegen kunt doen. Om dit na te gaan kunt u terecht bij dit artikel, dat eerder op Datanews.be verscheen.

(ANP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content