Nieuwe ‘softwareglitch’ zet Icann nogmaals in zijn blootje

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Icann heeft de ‘digitale boogwedstrijd’ waarmee bepaald moest worden welke van de nieuwe internetextensies eerst live mogen gaan, offline gehaald. Als voornaamste reden haalt de domeinregulator softwareproblemen aan rond de tijdsbepaling. Na het recente lek in de software van het registratiesysteem voor nieuwe suffixen, lijdt Icann nog maar eens gezichtsverlies.

Icann heeft de ‘digitale boogwedstrijd’ waarmee bepaald moest worden welke van de nieuwe internetextensies eerst live mogen gaan, offline gehaald. Als voornaamste reden haalt de domeinregulator softwareproblemen aan rond de tijdsbepaling. Na het recente lek in de software van het registratiesysteem voor nieuwe suffixen, lijdt Icann nog maar eens gezichtsverlies.

Vanaf 2013 komen er honderden nieuwe internetextensies bij op het world wide web, dat weet u intussen. Probleem is dat Icann naar eigen zeggen slechts een 500-tal suffixen per keer kan verwerken, terwijl er in totaal 1.930 aanvragen zijn ingediend. Tussen de verschillende ‘batches’ zou er minstens een tijdsverschil van 5 tot 6 maanden zitten. Grote vraag was en is dus wie eerst live mag gaan, en welke 500 suffixen meegaan met de eerste lichting.

Om een antwoord te kunnen formuleren op die vraag, heeft de domeinbeheerder een ‘digitale boogwedstrijd’ (digital archery) opgezet. Bedoeling is om met een ‘digitale boog’ een pijl te schieten naar een tijdstip waarop de aanvraag behandeld zou kunnen worden. Naargelang van waar de pijlen terecht komen op of rond de ‘roos’, wordt bepaald welke aanvragen er met welke lichting mee kunnen. De pijlen het dichtst bij het zelfgekozen tijdstip, worden weerhouden voor de eerste batch.

Hoewel reeds 20 procent van alle kandidaten voor een nieuwe internetextensie meedeed aan de wedstrijd (of een partij heeft ingeschakeld om het voor hen te doen), heeft Icann het systeem dit weekend volledig offline gehaald. Al van in het begin liepen er klachten binnen van kandidaten die er op wezen dat het systeem niet accuraat is, en dus oneerlijk. Met name met de tijdsbepaling zou er heel wat fout lopen.

Icann heeft dit intussen trouwens al toegegeven. Het timestampsysteem zou onverwachte resultaten genereren, omwille van vertragingen in het netwerk, en omdat de software niet onder alle omstandigheden op dezelfde manier reageert. “De resultaten op het productiesysteem verschilden al van de resultaten op het testsysteem”, bevestigt Jan Jansen van het internet-dienstenbedrijfje OpenRegistry.

OpenRegistry heeft ervaring met de wedstrijd, want het biedt ‘digital-archery’-diensten aan voor zijn klanten. “Het grootste probleem was dat er ook in productie fluctuaties waren. Als er meerdere kandidaten op hetzelfde moment een pijl afschoten of een sneeuwbal gooiden, dan vertraagde het netwerk, wat tot vreemde resultaten leidde. Het productiesysteem moet stabiel zijn, anders ben je geen eerlijke wedstrijd aan het rijden.”

Resultaten

Initieel was het de bedoeling om op 12 juli naar buiten te komen met de resultaten van het boogschieten. Maar nu het systeem offline is gehaald, vervalt die datum. Tegelijk gaan er meer en meer stemmen op om het idee achter de wedstrijd helemaal te laten voor wat het is. Zelfs de strategie om met verschillende lichtingen te werken, staat ter discussie.

“Er zijn klanten voor wie het van geen belang is wanneer ze live gaan”, legt woordvoerder Hans Seeuws van OpenRegistry uit. “Er wordt nu met het idee gespeeld om 25.000 dollar van het inschrijvingsgeld terug te betalen indien deze klanten daadwerkelijk voor een opt-out kiezen. Daarmee zou Icann het aantal kandidaten voor de eerste batch flink kunnen verkleinen. Tel daarbij de generieke aanvragen die nog in betwisting blijven, en je kan alle échte gegadigden misschien wel met de eerste lichting meegeven. Dan is er geen wedstrijd meer nodig. Voorts zou Icann ook gradueel kunnen werken, en de batches volledig kunnen schrappen. Hopelijk krijgen we daar deze week meer duidelijkheid over.”

Hoe dan ook maakt de domeinregulator voor de zoveelste keer een slechte beurt. Na de lekken in de Citrix-implementatie van het registratiesysteem voor nieuwe internetextensies, waardoor kandidaten de namen van anderen konden inkijken, is dit een nieuwe blamage. “Het is alvast dezelfde Citrix-implementatie die gebruikt werd voor de wedstrijd”, klinkt het nog.

“Misschien dat Icann zijn leverancier maar eens in vraag moet stellen, want dit wordt toch wel erg pijnlijk. Aan merkrechthouders die voor een eigen extensie gaan, krijg je dit echt niet uitgelegd. Dat het registratiesysteem offline gehaald werd, tot daar aan toe, het was de eerste keer dat Icann iets dergelijks organiseerde. Maar als je nu moet gaan uitleggen aan je klanten dat ook de digitale wedstrijd in de soep gedraaid is, dat is een brug te ver.”


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content